Després de mesos i mesos de feina, l'any 2025 la Casa Navàs tornarà a lluir tal com la va pensar el seu arquitecte Lluís Domènech i Montaner. Així, es farà un pas més per tirar endavant la reconstrucció històrica d'allò que la Guerra Civil va destruir, i la torratxa que hi va haver en els seus inicis a la cantonada de la casa modernista 'reviurà' i provocarà un canvi en la fisonomia, no tan sols de l'edifici, sinó del conjunt de la plaça del Mercadal.
Reus, després de Barcelona i Tarragona, va ser la tercera ciutat catalana més bombardejada durant la Guerra Civil, quan el 26 de març de 1938, 'la guapa del Mercadal' va perdre gran part del seu encant. Durant dècades i dècades, aspectes més ornamentals com el capcer i la torratxa no s'havien restaurat, i no va ser fins a l'any 2018 quan, amb l'arribada de l'actual propietari, es va decidir que s'havia de retornar als orígens: l'any 2020 es va restaurar el capcer i l'any 2025, i en principi, abans de Setmana Santa, serà el torn de la torratxa. En paraules d'un dels arquitectes redactors, Joan Tous, aquests són elements "presents i absents" que es van patir una desaparició "traumàtica i violenta" i que es restitueixen d'una manera "fidedigna".
En aquests moments, i fins al desembre, es duen a terme els diversos treballs d'artesania que hi ha darrere de l'element i es construirà "sobre taller", a Constècnia, amb la col·laboració d'altres artesans per treballar els vitralls o la pedra. Per blocs, es traslladarà a Casa Navàs, a partir del mes de gener i durant els tres mesos, aproximadament, que durin les obres a la plaça del Mercadal, no s'aturarà l'activitat de Casa Navàs.
Els arquitectes responsables de la reconstrucció, que al ser un Bé Cultural d'Interès Nacional ha de comptar, i comptar, amb el vistiplau de la Comissió Territorial de Patrimoni del Camp de Tarragona, són Joan Tous i Pau Jansà, juntament amb el conservador restaurador Pau Arroyo.
La torratxa que donarà llum a la plaça
L'altura que tindrà és de 7,8 metres en pedra i 4,6 més seran per a l'estructura de de ferro i el penell superiors, que serà una rèplica de l'original vaixell de Jaume I. El diàmetre interior, on s'ubicaran unes escales, farà 1,5 metres.
Indibil Solans, un dels arquitectes consultors, ha explicat que la intenció és que l'interior estigui il·luminat i per la nit, "doni llum" a la plaça del Mercadal, i la directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà, ha apuntat que la visita al seu interior, com a mirador, es produirà en moments puntuals, que encara s'ha de determinar el quan i el com, però ha assegurat que no s'inclourà dins de la visita guiada ordinària.
El finançament és 100% privat, a càrrec de MaserGrup, i per tant, no comptarà amb suport de l'administració pública. "Tot el que fem a Casa Navàs sempre ho hem fet amb finançament privat, per tant, continuarà sent així", ha detallat Saglà, qui ha conclòs: "Benvingut sigui el dia que l'administració pública s'hi vulgui sumar, perquè tot i ser una casa privada té una clara vocació de servei públic".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics