Set municipis d'arreu de Catalunya han "lluitat" aquest dimarts a la Sala Beckett de Barcelona per guanyar la 6a edició del Torneig de Dramatúrgia per a Instituts, projecte impulsat per Tramoia Cultura. L'institut guanyador ha estat el Celestí Bellera, de Granollers, amb el text 'Rebel·lió', presentat per l'alumnat de 1r de Batxillerat. La resta de centres educatius que han participat són l'Institut Delofeu de Figueres (2n de Batxillerat), l'Institut Garrotxa i el Montsacopa d'Olot (1r de Batxillerat), l'Institut Gabriel Ferrater de Reus (2n de Batxillerat), l'Institut Angeleta Ferré de Sant Cugat (2n de Batxillerat), l'Institut Laia l’Arquera de Mataró (2n de Batxillerat) i l'Institut Dolors Mallafré i Ros de Vilanova (2n de Batxillerat).
Deu alumnes de 2n de Batxillerat escènic de l'institut Gabriel Ferrater de Reus han defensat una proposta que han treballat en els darrers mesos a l'aula amb diversos professionals, sota el títol 'L'entrevista'.
El projecte va arrencar amb tres sessions amb l'escriptor Albert Fons, en les quals per parelles van haver de crear un text -de temàtica lliure- i finalment, votar-ne un. Una vegada ja seleccionat el text, han acabat de perfeccionar-lo tots junts, amb l'ajuda de l'escriptor Jandro Santaflorentina.
La posada en escena de la feina feta, a partir d'una lectura dramatitzada, l'han dut a terme dos actors, l'Adriana Fuertes i Roger Vilà, a qui l'alumnat va poder conèixer i amb qui van assajar-la uns dies abans.
Els alumnes de Reus presenten 'L'entrevista' com una proposta que se situa en primer moment, en un àmbit professional, com anticipa el títol, però que a mesura que avança l'escena, la professionalitat s'esfuma i surt a la llum l'absurditat i l'esbojarrada personalitat de l'entrevistadora, la Bet, que resulta ser una pallassa professional, mentre que l'entrevistat, el Lluc, assoleix un estat de confusió però alhora de desesperació per obtenir la feina. Així, el Lluc procura fer-se un lloc a l'empresa de pallassos, mentre intenta superar les divertides proves i incòmodes preguntes que l'entrevistadora li planteja. El desenllaç compta un "inesperat" gir de trama, segons asseguren els joves estudiants.
Segons apunta una de les professores del Gabriel Ferrater, Georgina Ferré, la valoració que es fa des del centre educatiu del projecte és "molt positiva", ja que els joves han pogut conèixer de primera mà l'esforç que hi ha darrere del procés de creació d'un text, d'una proposta teatral. L'alumnat valora com a "molt enriquidora" l'experiència i assegura: "Tots els companys hem gaudit molt escrivint-la i veient com els actors li donaven vida". "No ho oblidarem mai", conclou.
La sala Beckett de Barcelona ha estat l'escenari escollit perquè a mode de combat es representessin totes les peces dels participants. Finalment, l'alumnat i el públic assistent han votat i han decidit que el guanyador sigui l'Institut Celestí Bellera, de Granollers.
Sobre el Torneig de Dramatúrgia per a Instituts
Tramoia Cultura va impulsar aquest projecte ara fa cinc anys a les ciutats de Girona i Salt gràcies a la col·laboració amb la Fundació Atempo i el festival Temporada Alta -organitzador del Torneig de Dramatúrgia Catalana en l’àmbit professional- i també al municipi de Castelló d’Empúries el 2023, amb el suport de l’Ajuntament del municipi. En aquest temps, el projecte s’ha consolidat i ha permès que centenars de joves s’acostin a les arts escèniques en hores lectives.
Amb l’objectiu de fer arribar el teatre i l’escriptura a més territoris, s’ha establert una nova aliança amb Xarxa Transversal, una entitat que aplega 10 ciutats mitjanes d’arreu de Catalunya que col·laboren en l’àmbit de la cultura.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics