Dilluns, 25 de Novembre de 2024

Torra reivindica Sant Jordi: 'Quan esculls un guerrer com a patró envies un senyal molt clar: un poble disposat a tot'

L'expresident del Govern i el fotògraf Òscar Rodbag publiquen un llibre sobre la història i la llegenda del cavaller

26 de Març de 2024, per ACN
  • Quim Torra i Òscar Rodbag amb el llibre 'Sant Jordi, heroi i patró de Catalunya'

    ACN

L'expresident de la Generalitat, Quim Torra, reivindica Sant Jordi des de tots els seus vessants: el cavaller, l'heroi i el màrtir. Ho fa en el llibre 'Sant Jordi, heroi i patró de Catalunya', editat per Cossetània i amb les fotografies d'Òscar Rodbag. Torra considera que s'ha "desvirtuat" i "comercialitzat" la figura i la història del cavaller, convertint-lo en un personatge "tou". "Maragall tenia raó, quan esculls com a patró del teu país un guerrer estàs enviant un senyal molt clar: que vols un poble que estigui disposat a tot", expressa en una entrevista a l'ACN. L'exmandatari reescriu la llegenda i la història del patró del país en una publicació "popular", on reflexiona sobre els símbols de Catalunya i els "monstres a combatre".

Amb l'església de Santa Maria de Montblanc al fons, l'expresident del Govern, Quim Torra i el fotògraf Òscar Rodbag fullegen el llibre que han fet conjuntament, on les fotografies tenen molt de pes perquè relaten la llegenda clàssica de Sant Jordi. Torra explica que la publicació vol aprofundir i recuperar els orígens del sant i també la seva vinculació amb la història del país, ja que assegura s'ha perdut en els darrers anys. "S'ha comercialitzat molt, volia desbrossar-lo i tornar als orígens d'aquell màrtir de la Capadòcia, que després es converteix en una llegenda, i que acaba sent el patró de Catalunya", subratlla.

Així, el llibre repassa les vicissituds a les quals s'enfronta el sant per defensar el cristianisme. "És sotmès a tota una sèrie de martiris, terribles, aconsegueix fins i tot que la dona del rei que està fent-lo martiritzar es converteixi al catolicisme, però després de passar per unes quantes proves molt terribles acaba morint", recorda. Torra explica que Sant Jordi esdevé primer el sant dels guerrers i és en el període de les croades quan assoleix un "gran èxit" i les seves gestes s'escampen per tota Europa.

"Per això, és un sant molt venerat en moltes contrades d'Europa i a Catalunya especialment, el vam fer patró", destaca l'expresident. De fet, assenyala que els comtes-reis catalans tenen una "autèntica obsessió" per associar-se a Sant Jordi durant molts segles. "Metafòricament parlant, Sant Jordi és present en la conquesta de València i Mallorca; per tant, hi ha una passió per trobar qualsevol relíquia", afegeix. En aquest context, explica que se'n conserven tres al Palau de la Generalitat.

Preguntat sobre si s'ha reivindicat prou la catalanitat del cavaller, Torra argumenta que es recupera el mite durant la Renaixença, perdut arran de la caiguda de Barcelona l'11 de setembre de 1714. En aquest període, assevera, Sant Jordi torna a esdevenir una figura rellevant tant pel que fa a l'àmbit artístic com literari. "Joan Maragall fa una frase tan bonica quan diu: "una nació que agafa com a patró un heroi és que vol reviure aquella heroïcitat", però precisament, penso que els últims temps hem desvirtuat una mica aquesta imatge, que tenien tan clares a la Catalunya de fa un segle", insisteix.

Torra defensa que Catalunya té símbols "molt potents", però que, actualment, no interessa reivindicar-los. "Sembla que aquests símbols tan forts i tan identitaris convingui deixar-los una mica de banda o suavitzar-los. Penso que hem de retornar a l'origen i dir les coses com són: Sant Jordi és un heroi, el mite de les quatre barres vol dir moltes coses, la llengua catalana és la columna vertebral del país, sembla que parlar de la identitat en aquest país ens consti molt, massa", reflexiona.

En aquesta línia, opina que la història de Catalunya no s'ha explicat prou i que si no la coneixes suficient, diu, és "difícil construir el país". "Si no coneixes la teva història, estàs condemnat a repetir-la", sosté . Per aquest motiu, destaca que el llibre vol arribar a amplis segments de la població. Finalment, Torra assegura que quan va estar al capdavant de la Generalitat també es va haver de batre amb "monstres": "ara són la injustícia, la repressió, la por. Són uns monstres que han aparegut aquests últims anys, però que eren allà, i han emergit de nou. Certament necessitem molts Sants Jordis".

La llegenda clàssica amb imatges

El fotògraf Òscar Rodbag explica que el projecte va néixer l'any 2013 arran de conèixer l'activitat de l'Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc. Després de trobar les possibles localitzacions, va fotografiar els membres de l'entitat per tal de recrear en imatges la llegenda clàssica de Sant Jordi. "Vam descriure cada una de les escenes, vam gravar-ho i fotografiar-ho a l'abril durant la Setmana Medieval", detalla. Algunes de les fotografies es van publicar en diversos mitjans, però el llibre es va quedar al calaix. Un cop fetes, Rodbag va convèncer l'expresident Torra perquè escrivís el llibre.

"Volia que les imatges tinguessin un punt pictòric, més antic, vaig embrutar-les amb la postproducció perquè no semblessin tan actuals", indica. El fotògraf detalla que a l'inici les fotografies són de tons càlids per mostrar l'època "més bona i de més felicitat a la vila" de Montblanc. Al nus del relat abunden els tons blaus, els quals van lligats a l'aparició del drac i, per acabar, es retorna als colors ocres. Rodbag  afirma que el més "laboriós" ha estat trobar els escenaris per representar la llegenda i ha agraït l'ajuda d'un pintor local.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics