Dimecres, 09 d'Octubre de 2024

Una trentena d’experts abordaran a Reus la importància del foc a les festes de la Mediterrània

23 de Maig de 2017, per Isabel Martínez
  • Presentació del ‘II Simposi Internacional de Focs festius a la Mediterrània’

    Isabel Martínez

Més enllà de manifestacions prou conegudes com les falles del País Valencià o les fogueres vinculades al solstici d’estiu al voltant de la festa de Sant Joan, la presència del foc a les festivitats de la Mediterrània és un tret molt habitual al llarg de totes les estacions de l’any i al llarg de la geografia d’aquest espai cultural.

Amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor el patrimoni immaterial que representa la presència d’aquest element en clau festiva, Reus acollirà el ‘II Simposi Internacional de Focs festius a la Mediterrània’, entre els propers 26 i 28 de maig. Es tracta d’una trobada científica que l’any passat es va celebrar per primer cop a Vic i que enguany -fruit de la Capitalitat Cultural- tindrà lloc a Reus de la mà de Carrutxa.

A través de les ponències d’una trentena d’experts dels Països Catalans i de punts geogràfics com Itàlia o Andalusia, s’abordaran diferents exemples d’aquesta presència a diferents indrets i èpoques de l’any. Torxes, falles, atxes, fanalets,… la presència del foc i la seva expressió és prou variada i té una dimensió popular força estesa que s’abordarà des de les ponències en les seves singularitats i història pròpia.

"Ha estat un repte organitzar el simposi i que fos una de les aportacions en clau de país" a la Capitalitat Cultural de Reus, ha comentat Salvador Palomar, coordinador científic del Simposi i membre de Carrutxa. Palomar ha posat èmfasi també en què el simposi servís “per connectar amb la resta de país” i que esdevingui “un punt de trobada que deixi rastre en forma de publicació amb materials a l’abast de totes les persones”. La conferència inaugural del simposi anirà a càrrec de l’antropòloga Josefina Roma, divendres, 26 de maig, a les 5 de la tarda, a la sala Santa Llúcia.

A banda de l’activitat acadèmica, el programa del simposi compta amb un ampli ventall d’activitats complementàries que busquen divulgar el coneixement sobre aquesta matèria entre tots els públics i realitzar un seguit d’activitats lúdiques populars.  De la seva banda, el coordinador tècnic del simposi, Adrià Aragonès, ha explicat que la “intenció és que aquest programa repercutís a la resta de la ciutat”, un motiu pel qual divendres, a partir de dos quarts d’11 de la nit, s’ha organitzat una vetllada de música tradicional catalana i occitana al Racó de la Palma. Dissabte a la nit es farà una cercavila i, posteriorment, es realitzarà una encesa de fogueres i un sopar popular a la plaça del Mercadal.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges