El Círcol de Reus ha estat l'espai escollit, aquest dijous al vespre, per la presentació de Notícia del Present (La Magrana, 2013), un compendi d'articles publicats a la premsa des de 1947 fins al 2013 per l'expresident de la Generalitat, el qual ha reiterat des de la ciutat del 'Reus-París-London', el seu posicionament favorable a la independència, "allò que jo no defensava abans".
Així ho ha resumit, de forma cronològica: "Hi havia l'esperança d'encaixar Catalunya a Espanya en un marc que es presentava diferent després del franquisme. Volíem que li anés bé, que tingués governabilitat, estabilitat i equilibri territorial. Però allò que dèiem llavors per Espanya, ara veiem que no podria ser vàlid", ha assegurat.
Com si es tractés d'un article que ha de sortir publicat demà, el màxim responsable de la Generalitat durant vint-i-tres anys ha alertat que "actualment, Espanya demostra la seva incapacitat i no sap resoldre la crisi institucional amb la casa reial, entre els partits polítics i el Tribunal Constitucional i el Suprem, i veiem com ha incomplert vers Catalunya. Em plantejo si aquest gir anticatalà potser sempre ha existit", ha expressat, a la vegada que ha evitat autodefinir-se com "antiespanyol, encara que costi no tenir reaccions de gran irritació".
Com ja va fer fa un any, durant la presentació del seu darrer llibre a la ciutat, El Caminant davant el Congost. Quan tot és difícil i necessari, l'exmandatari s'ha tornat a referir a Catalunya com el país que es troba "al fons del congost", mostrant-se partidari que se'n sortirà, tot i que sense pronosticar de quina manera i quin serà el resultat final del procés sobiranista encetat.
En aquest punt, Pujol ha tornat novament a reconèixer la seva part de culpa per no haver estat capaç de trobar l'encaix català en l'Estat i referint-se, en aquesta ocasió, a la incapacitat del seu partit per trobar una singularitat econòmica com la del País Basc, "en uns temps en què com a partit érem febles per a poder negociar amb Madrid".
Un 'Fernández' català i europeu
El segon gran bloc sobre el qual ha fet referència Pujol ha estat la immigració. En aquest cas, els seus escrits es mostren inalterables històricament quant al paper de Catalunya com un país acollidor, "ja des d'abans de la Guerra Civil," i l'expresident ha destacat l'actitud positiva dels catalans vers els nouvinguts, "mostrant-nos menys hostils que en altres llocs d'Europa".
La vocació europea de la Catalunya pensada per Pujol s'ha posat en evidència a partir d'una experiència personal de joventut, en què l'expresident va expressar al seu pare la voluntat de viatjar a Estrasburg, "l'epicentre d'Europa", abans que en altres ciutats europees com París. De la mateixa manera, Pujol ha volgut destacar la immigració en termes d'integració: els "Fernández" i d'altres cognoms d'origen castellà que han tingut responsabilitats durant els seus successius governs.
Notícia del Present conté un total de dos-cents quaranta articles, publicats entre 1947 i 2013 en una gran diversitat de publicacions periòdiques i on Pujol, més enllà d'aquests dos eixos temàtics, retracta a personatges de la cultura, la ciència i la política i reflexiona sobre altres vessants com l'economia, la cultura i l'ètica.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics