Divendres, 19 de Juliol de 2024

Any nou, fiscalitat nova

12 de Gener de 2021, per Toni Sotorra Zaragoza
  • Imatge d'arxiu

    Cedida

Sempre que comença un nou any ens fem falses promeses de dubtós compliment, col·loquialment anomenades; propòsits d’any nou... Qui si compleix els propòsits és l’Agencia Tributaria, que cada any anuncia novetats fiscals i aquest 2021 no és una excepció, ja que ve carregat de canvis pel que fa a IRPF, impostos de societats i patrimonials i com no, d’’IVA, tots ells amb aplicació des del dia 1 de gener.

Modificacions de l’escala general de l’IRPF afegint un nou tram a la base liquidable que superi els 300.000 euros se li aplicarà un gravamen del 24,5%.

També les retencions i ingressos a compte sobre els rendiments del treball derivats de relacions laborals o estatutàries, de pensions i havers passius, establint un nou tram a la part de la base que excedeixi dels 300.000 euros que se li aplicarà una retenció del 47%.

L’estalvi també es veurà afectat, ja que s’aplica a la part de la base que excedeixi de 200.000 euros un tipus del 26% (13% per part de l’estat i l’altre 13% per part autonòmica)

Les assegurances privades que cobreixin única i exclusivament el risc de dependència severa o de gran dependència no podran excedir dels 2.000 euros, anteriorment el límit era de 8.000 euros anuals).

En les aportacions als sistemes de previsió social dels quals sigui partícip, mutualista o titular el cònjuge del contribuent, el límit màxim d’aquestes aportacions es veurà reduït de 2.500 euros anuals a 1.000 euros.

Es modifica el límit general conjunt de reducció de les aportacions i contribucions al sistema de previsió social, passant de 8.000 a 2.000 euros anuals. Si bé aquest límit s’incrementarà a 8.000 euros sempre que provingui de contribucions empresarials.

Pel que fa a les novetats en impostos de societats, es transforma  l’exempció sobre dividends i rendes derivades de la transmissió de valors representatius dels fons propis d’entitats residents i no residents i la deducció per evitar la doble imposició econòmica internacional.

Canvien les normes comunes aplicables a les deduccions per incentivar determinades activitats, i s’estableix la possibilitat que el contribuent que participi en el finançament de produccions espanyoles de llargmetratges i curtmetratges, de sèries  audiovisual, espectacles en viu d’arts escèniques i musicals, realitzades per un altre contribuent pugui aplicar-se la deducció prevista del 50%, però caldrà que les dues parts subscriguin un contracte de  finançament.

Els que tenen patrimoni hauran de saber que incrementa el tipus de gravamen aplicable a l’últim tram de la tarifa de l’escala estatal, que passa del 2,5% al 3,5% i restableix la vigència indefinida de l’impost.

I tant de bo pogués informar-vos que l’IVA dels productes que haurien de ser considerats bàsics com els tampons i les compreses i per tant estar gravats amb un IVA del 4% i no del 10% com ara, però no, haurem d’esperar una mica més. Senzillament puja al 21% les begudes refrescants, sucs i gasoses amb sucres o edulcorants. Bon any a tothom.

(Espai patrocinat per Censer Assessors, plaça de Teresa Miquel i Pàmies, 3 Reus)

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges