Diumenge, 21 d'Abril de 2024

Casa Navàs, la porta al modernisme total

Fou la joia de la corona de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner a Reus

06 de Març de 2021, per Joel Medina
  • Una imatge de la Casa Navàs, el passat estiu, amb el capcer renovat

    Reusdigital.cat

Finals del segle XIX, Reus és la segona ciutat de Catalunya. Amb 27.000 habitants, el comerç tèxtil i de l’aiguardent fan que la ciutat sigui un dels punts més importants del país. Tot i això, als inicis del segle XX es pateix una forta davallada, ja que hi ha una important pèrdua de població i les indústries són víctimes de la crisi. La majoria dels carrers de la ciutat són rurals, de terra i sense empedrar.

Com destaca l’historiador Albert Arnavat, els dies de pluja fan intransitables els carrers, i es publiquen al diari 'El Comercio' frases com aquesta: "La plaça de la Constitució (actual plaça del Mercadal), es va convertir en un llac immens, omplint-se per sencer el lloc dels pòrtics on edifica la seva casa el senyor Navàs".

En aquest context, a Reus hi viu un dels matrimonis comerciants més importants del moment, Joaquim Navàs Padró i Josepa Blasco Roura, 'la Pepa'. Navàs és fill de comerciants tèxtils que tenen la botiga al número 6 del carrer Monterols. Participa en política al Partit Republicà Reformista, Arnavat explica que és elegit regidor de l’Ajuntament de Reus en quatre ocasions, i segons l’actual directora de Casa Navàs, Sílvia Sagalà, arriba a ser la setena persona que més tributa a la ciutat de Reus.

Els Navàs s’inclouen dins de la burgesia catalana, uns privilegiats a qui les coses econòmicament els van molt bé. Una de les formes que tenen per expressar el seu poder és construir-se edificis, i això fan els Navàs, que compren l’antiga casa Simó-Cardenyes i demanen a l’arquitecte barceloní Lluís Domènech i Montaner la construcció d’una casa amb botiga a la plaça de la Constitució.

I per què a Reus i no a Barcelona, la ciutat on s’està traslladant el comerç? Sagalà remarca que és una manera de fer ciutat, i de reivindicar que els negocis també es poden fer des de les comarques. Explica que el seu viatge de noces és un recorregut per Europa per tal de visitar fàbriques i portar els seus productes arreu del món. L’elecció de Domènech i Montaner no és casualitat. En una època on el modernisme està cada cop més present a Reus, existeixen diversos arquitectes modernistes importants, com Domènech, un burgès molt ben posicionat socialment, o el reusenc Antoni Gaudí, que té més dificultats econòmiques i no gosa d’una agenda de contactes com la del barceloní.

A més, en aquest mateix moment, Domènech està treballant en l’Institut Pere Mata, del qual Navàs n’és soci. El barceloní pot parlar de tu a tu a la burgesia catalana.

planol.jpg

Plànol de la Casa Navàs (1901) (Font: Arxiu comarcal del Baix Camp).

El matrimoni dona un xec en blanc a l’arquitecte. Sagalà explica que això no és literal, però sí que els Navàs li transmeten a Domènech que no es preocupi pels diners. Els únics requisits que li exigeixen són donar-li molt de protagonisme a la tenda, posar dos llits de matrimoni en lloc d’un, i que els rentadors han d’estar a la primera planta. L’objectiu principal s’explica a un dels documents de l’època: "Enderrocar l’antiga casa de Cardenyes i construir en el seu lloc una altra de nova planta, al carrer de Jesús 1, cantonada amb la plaça de la Constitució".