Divendres, 01 de Desembre de 2023

Demani perdó, senyor Arza!

19 de Setembre de 2016, per CUP Reus
  • Marc Arza, en una imatge d'arxiu

    Reusdigital.cat

El mateix dia que van assassinar una dona a Eivissa en un nou cas de violència masclista, l’endemà que una altra dona fos assassinada a mans d’un home a Esplugues de Llobregat per la mateixa raó i l’endemà que la regidora de la CUP Maria Rovira denunciés a través dels mitjans una agressió masclista, el regidor reusenc de PDC Marc Arza, imputat pel cas de les pròtesis Traiber, publica aquest tuit: "Dia gris i fred. Conseqüència innegable de l'heteropatriarcat que ens ofega".

Després que el seu tuit fos respost per desenes de persones indignades amb el to mofeta utilitzat pel càrrec electe de PDC davant d’un problema real i creixent com és el d’un patriarcat que provoca una agressió masclista cada 8 hores a l’Estat espanyol o que ja compta amb la dolorosa xifra de 65 dones assassinades a l’Estat al llarg d’aquest 2016, el regidor Arza respon: "Els comunistes tenen l'humor en quarentena".

Doncs no, no tenim l’humor en quarentena. Tenim ràbia i sentim pena de pensar que algú que ha aprovat que es declarés l’any 2016 com a any contra la violència de gènere a Reus pugui fer un tuit d’aquestes característiques.

Etimològicament, el patriarcat és una forma d’organització social que atorga la màxima autoritat al pare. Històricament parlant, el patriarcat ha donat organitzacions polítiques jerarquitzades en què els homes d’un determinat estrat social han tingut pràcticament en exclusiva el poder polític basat en l’autonomia per prendre decisions, l’accés a la informació, la visibilitat i la representació pública. També han gaudit del dret a exercir aquest poder sobre les persones de qualsevol altre estrat social, incloent-hi el propi. L’exclusivitat del poder en mans dels homes adults ha conduït a materialitzar situacions abusives, de desigualtat i de discriminació cap a les dones i els infants. Del patriarcat, per si el senyor Arza no ho sap, se’n deriva allò anomenat masclisme, que s’entén com el conjunt d'idees, actituds i pràctiques sexistes de l'home sobre la dona.

Actualment com ens afecten a la nostra societat el patriarcat i el masclisme? Ja hem citat que cada 8 hores es produeix una agressió masclista a l’Estat i que ja són 65 les dones mortes per aquest motiu durant el 2016. A banda dels casos extrems, com representa un assassinat, el patriarcat és el responsable que el 22,5% de les catalanes hagin de reduir la seva jornada laboral per poder conciliar la vida familiar o que les dones directives segueixin cobrant un 18,6% menys que els homes directius amb càrrecs similars. També és el motiu principal de la bretxa salarial entre homes i dones i és que, malgrat hi ha més dones amb formació universitària, el salari mitjà d'elles és un 20% inferior respecte al d'ells. D’altra banda, el percentatge de dones directives el 2015 a Catalunya era de l'11,8%, una xifra ridícula que demostra el sostre de vida que genera el mateix patriarcat que ridiculitza el senyor Arza.

Al mateix regidor li recordem que les diverses institucions catalanes tenen programes per combatre el masclisme que es deriva de la societat patriarcal. Més enllà de declarar l’any 2016 com a any contra les agressions sexistes a Reus, aquesta Festa Major de Sant Pere s’ha dut a terme la campanya contra agressions amb el lema: ‘Estimem com i a qui volem. Si dic sí, triem on. Si dic no, bona nit!’. A Reus també es compta amb el Servei d’Informació i Atenció a les Dones que forma part de la Xarxa d’actuació en temes de maltractaments i violència familiar de la ciutat i es coordina amb la resta dels serveis i institucions que actuen en aquest àmbit.

Des de la CUP hem treballat amb el govern i el consistori reusenc per implantar protocols i mesures per evitar les agressions sexistes. Un treball que valorem positivament però que trobem que perd tota utilitat amb declaracions públiques com les del senyor Marc Arza que es burla del dolor i de la desigualtat constant que encara hem de patir pel simple fet de ser dones. L’informem que la societat ha progressat i vostè o vostès s’han quedat en un model antic que no ha evolucionat com demostra la seva mentalitat. Què farà el govern des d’aquestes declaracions? ERC no pot passar això per alt entenem.

Davant d’aquest tuit indignant carregat de masclisme, el senyor Arza, per respecte a totes les dones ha de demanar perdó i el govern ha de moure fitxa.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

bet  19 de Setembre de 2016

Sr. Marc Arza

estém cansats y cansades, que en aquestes alçades segueixi la desigualdad de la dona, fen els mateivxos treballs y la dona cobrán menys, aixo es abusiu, perqué? la dona te que cobrar menys com en el segle passat? es que son mes inferiors? de cap manera ja que hi ha dones que por no di totes que poden fe mes que els homes es un dir, ya que tan homes com dones en aquest camp son exactament iguals y per tant les dones han de tenir els mateixos drets, y no riure pas dels drets de les dones, espero que es respecti tan a la dona com al home.aixi com el salari igualitari. es hora de reconexeu y cambiaru ya.

Beth  19 de Setembre de 2016

la violencia de genere en

la violencia de genere en contra les dones encara no s,acabat del tot ja es hora que estigui ben reconegut igual como la custodia de la mare quan esta elletan el seu fill

Reportatges