Dijous, 28 de Març de 2024

Algunes referències sobre els inicis de la Sala Reus

14 de Setembre de 2016, per Josep Risueño
  •  

En els expedients d'obres del 17 de gener del 1906, Tomàs Codina Codina i Antonio Martra Badia van demanar permís per instal·lar, a la plaça dels Quarters (avui plaça de la Llibertat), i de manera provisional, "para dar audiciones de cinematógrafo" en els terrenys propietat d'Emili Briansó Planes.

Es tractava de muntar una estructura al local 'Hort del Frare Ferrer', al carrer de la Creu Vermella, espai conegut per ‘La Serpentina’. Per aquest cinema a l'aire lliure es va construir (segons l'informe de Foment de l'Ajuntament) una paret davant dels Quarters de 20 metres de llargària per un metre d'alt, per tal d'evitar humitats.

El decorat era de fusta i cartó i de caràcter provisional. El 20 de març de 1906, un solar de la via pública situat a la plaça dels Quarters, mitjançant una subhasta pública, va ser adjudicat a la dona de l'Emili Briansó Planes, segons sessió de l'Ajuntament del 17 de gener de 1906.

El 29 d'abril de 1906, l'Ajuntament va donar noves instruccions per fer una vorera al voltant del teatre. Es va basar amb l'OM del 13 i 16 de maig de 1882 en projectes d'espectacles. L'arquitecte Pere Caselles Tarrats hi va intervenir amb la signatura. Aquí tenim el plànol dibuixat de l'estructura del 1906 'Salón Variedades' de fusta i cartó. Sala Reus aporta anuncis de cinema a la premsa local: 25 de novembre de 1907, "todos los días excepto martes, proyecciones de cintas últimas novedades". El metge Emili Briansó Planes, amb data del 10 de setembre de 1908, va rebre autorització per construir, a la plaça dels Quarters, una sala d'espectacles que al principi no es va dir Kursaal, sinó que figurava com a Sala Reus, obra davant dels Quarters de Pere Doménec i Roura.

La meva troballa principal a Protocols Notarials té data del 16 de juliol de 1909. El notari Joaquim Matas explica que: "Tomàs Codina Codina, marbrista que viu al carrer de Llovera, 23 i Ramon Jané Aixalà, del comerç, veí de Barcelona, formalitzen una compra del cinema del raval de Santa Anna, 46". Ramón Jané, en qualitat d'apoderat de la Societat Mercantil Comandita, raó social "A. Vila SC". L’escriptura té data de 27 d'agost de 1908.

Tomàs Codina estava en deute amb la Societat "A. Vila SC" amb un pagament de totes les lletres per valor de 1.600 pessetes, que deu a la Societat A. Vila.

Hi consta una llista de mobles com segueix: "una instal·lació cinematogràfica marca "Pathe Fréres" composta de Crono, linterna, arc canó de vistes fixes, motor cavallet i objectius que es valora de comú acord amb 750 pessetes, 250 cadires 'sueques' amb seient i respatller gravats, 900 pessetes, i s'estableix el pagament a terminis". Documents notari Antoni Paz Tusquets número 6880, foli 164, retro tom 69 de data 2 d'octubre de 1908.

Mentre durava el pagament a precari, el senyor Codina havia de pagar en quatre partides el total de les 1.600 pessetes. El document puntualitza que, en cas de no efectuar-se el pagament, el senyor Codina no podrà reclamar judicialment ni extrajudicialment res, ni fer reclamació.
Així va començar el seu camí la Sala Reus, en aquell cinema mut que alguns músics animaven en la sala del raval de Santa Anna. La sala que tanta gent d'aquí i d'arreu va sovintejar durant tants anys i que avui encara alimenta la memòria de molts reusencs i reusenques.

L'últim espai en cartellera que publicava el cinema Sala Reus en el Semanari Reus fou amb data 13 de març de 1971. Aquest mitjà informava que la Sala Reus tancava portes i que l'espai l'adquiria la Societat d'Assegurances Reddis. Una de les últimes pel·lícules projectades va ser 'La fuga de Tarzán'.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Eduard  26 de Setembre de 2016

Records.

Recordo que el dia que varem fer el trasllat de residencia de Riudoms a Reus l'any 1965, a la tarda un pic ja teniem quasi tot col.locat al nou domicili, vaig anar a la Sala Reus a veure Becquet.

Antonio Zaragoza Mercade  22 de Setembre de 2016

La Sala Reus

Valoro molt la activitat de historiador que du a terme l'amic Josep Risueño, perque cuida en tota clase de detalls, el seu treball, pero volia permetrem dir-li, qulecom que pot passa per alt als lectors i es de que la Sala Reus, quan se va instalar a Reus, va ser precisament on i habia el Cine Kursaal, o sigui a la plaça dels Cuartels o Martirs, mes tard, es va traslladar al raval de Santa Anna,Nomes volia afeigir aixo.

josep risueño granda  15 de Setembre de 2016

l'autor

Amb unes entrevistes fa anys a la població de Marçá, unes senytores de certa edat feien esment de les seves avies...una de les qquals anava al cinema "La Bellesa" amb un brasser a l'hivern. Era l'any de 1926. .

Jaume Ollé  14 de Setembre de 2016

Nostalgia

Es bonic recordar el que fou la Sala Reus, un cinema en el que jo mateix vaig veure moltes pel·lícules junt amb els meus amics en els anys anteriors al seu tancament i també m'agrada conèixer l'origen d'aquest cinema del que que lògicament no en sabia res. Gracies Josep.

Maria del Pilar  14 de Setembre de 2016

CINE SALA REUS

Recuerdo, que una sra. de la calle bages, iba al cine con su perrita blanca, se la ponia en las rodillas y el animal no molestaba a nadie.