S’acosta el dia de la dona i una part de la humanitat, sobretot la femenina, farà públics uns quants gestos destinats a recordar que el rol social de les dones no està, ni de lluny, normalitzat. Pocs homes s’hi veuran convocats, perquè el que te a veure amb la manifestació femenina, des de la literatura a la menstruació, es cosa de dones. Tota la resta de temes es poden considerar d’interès general.
N’hi haurà que no secundaran les accions perquè trobaran que aquests actes tenen un regust de "feminisme" antigot. I no els falta raó, l’únic "isme" que encara està de moda és el que se sap batejar de liberal. A tots els altres ideals, nomes els queda resistir i protestar. Així les coses, s’aprofita el 8 de març per continuar demostrant les desigualtats que s’amaguen darrera dels usos, els costums, l’ordre establert i les obvietats. I enguany, la periodista Rosa Vendrell ens fa una proposta ben femenina per fer-ho visible i commemorar la data: redecorar els salons de plens.
La Rosa ens convida a revisar quantes senyores es troben representades a les galeries fotogràfiques que presideixen les sales de plens dels nostres ajuntaments. Ella no n’ha trobat n’hi una. És un lloc d’honor reservat als prohoms masculins: que si un fill il·lustre, que si un alcalde, algun dels dos Reis o qualsevol dels presidents. No hi figuren dones encara que hagin estat distingides o rellevants pel territori, en canvi els homes, siguin o no honorables, hi acaben fent cap.
Com que a més la periodista ha confirmat que la decoració d’aquestes sales consistorials no té regulació especifica sinó que l’elecció i disposició de motius i símbols queda a voluntat de l’Ajuntament, ens convida a que passem a l’acció i fem les passes necessàries per penjar-hi les imatges de les nostres dones notables. Aquí podeu llegir la seva crida.
Ella, entre d’altres, proposa exhibir la Neus Català, una dona que va combatre el feixisme amb determinació incansable i que ha sobreviscut a Franco, al camp de concentració de Ravensbrück, i fins i tot al pas del temps: aquesta lluitadora celebra enguany els 100 anys a la residència d’avis dels Guiamets, el seu poble natal. Fixeu-vos com tenim heroïnes a tocar.
Però a Reus, tot ho volem més nostrat, i perquè la campanya funcioni diria que haurem de presentar algú de casa. Per això, secundant la proposta, he mirat quines dones de Reus tenen prou distinció per merèixer ocupar el lloc d’honor a la llum del qual els regidors organitzen la municipalitat de les nostres vides.
Però de setanta noms, entre fills il·lustres i adoptats, Reus només en destaca dues dones: la religiosa Rosa Molas i la ballarina Rosa Mauri. Deu ser, doncs, per escassetat de candidates, que el General Prim ostenta en solitari la presidènciaa la sala magna del consistori. Reus no té filles il·lustres o és que no les han trobat?
He buscat el reconeixement de Reus a les seves dones a les places, les avingudes, els carrers, els carrerons i els camins de carro. Tot són fills emèrits. És que no hi ha prou metgesses, actrius, poetesses, regidores, o botigueres destacables? Com a molt, els noms de dona apadrinen els col·legis: Cèlia Artiga, Rosa Molas, Teresa Miquel i Maria Cortina. Reus no ha sabut commemorar les seves filles ni tant sols nomenant-les pregoneres. Des de 1945, només vuit dones, en representació de diversos perfils professionals, han pregonat les fetes de la ciutat: Maria Font de Rubinat, Àngles Ollé Grau, Enriqueta Prats Auqué, Misericòrdia Vallès Freixa, Rosa Solà Alberich, Neus Bonet Bagant, Mariona Quadrada Monteverde i Neus Segrià Fortuny.
Podríem escollir la Misericòrdia Vallès, QUE fou la primera dona en ostentar un càrrec a la Diputació de Tarragona. Però no cal que triem només entre polítiques, també és lloable ser distingit per d’altres causes. Cèlia Artiga, promotora de l’escola Rosa Sensat, s’ho va saber fer per continuar aplicant la innovació del sistema pedagògic republicà durant la subsegüent dictadura. Una dona que pensava per si sola i perseverava en el que creia. Comptem amb postulades de solera i n’hi ha d’haver moltes més.
Reusencs, quina dona voldríeu que inspirés els edils des de l’atalaia de la galeria il·lustre? Au, va, aneu enviant noms per animar la iniciativa. Trobem-li, entre tots, filles il·lustres a l’Ajuntament de Reus, perquè aquest els pugui donar la visibilitat que mereixen.
M’imagino que si li preguntessin al General amb quina Dama voldria compartir la presidència de la sala, triaria una cupletista. I em sembla prou bé, anant com anem de valors i sense femella autòctona a la qual idealitzar, encara hi acabaria penjada la Merkel!
I amb tals dos autoritats a la tribuna ens quedaria un decorat d’"ordeno" i "mando".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics