Dissabte, 08 de Maig de 2021

La ciutat de Reus, més bruta que mai

03 de Setembre de 2020, per Abel Guinovart
  • Imatge d'un contenidor ple de brossa a Reus

    CUP Reus

Seguint amb la tradició estival i amb el període de vacances, la ciutat de Reus se'ns apareix més bruta que mai. De fet, l'evidència és impossible ja de dissimular enguany, i com en estius anteriors sorgeix la indignació de molts veïns davant d'aquesta situació que es manifesta profusament a les xarxes... i també la resposta institucional de l'Ajuntament, amb l'alcalde al capdavant, culpant d'incivisme la ciutadania.

El cert és que la situació és alarmant: carrers bruts, taques d'oli dels mateixos camions de la recollida a la vora dels contenidors i a la via pública, contenidors plens, olors...

El 2018 ja hauria d'haver acabat l'actual contracte de la neteja i recollida, un contracte milionari prorrogat des de fa anys i que té com a beneficiari actualment a FCC, que utilitza camions i maquinària obsoleta per prestar aquest servei, els incomptables incendis dels camions de la brossa en donen fe.

Això ens porta a una primera pregunta: És que potser FCC no cobreix com cal les vacances dels seus treballadors? Com és que cada estiu passa el mateix, i enguany corregit i augmentat? Com és que en plena pandèmia tenim uns carrers i uns contenidors que ja no és que no estiguin desinfectats, és que directament estan molt sovint plens a vessar i brutíssims? Com és que FCC no fa un servei adequat i els contenidors queden plens durant dies? De tot plegat, n'hi ha material gràfic i la ciutadania i els nostres barris en poden donar fe. L'estiu del 2020 serà el de la vergonya per FCC a Reus.

La segona pregunta va adreçada a l'Ajuntament: Com pot ser que els controls institucionals estiguin fallant en tots els sentits pel que fa a aquest servei? No hi ha cap mena d'ambició per millorar aquest servei? Se supervisa com cal FCC? Recordem que estem parlant d'un servei essencial per tot el que suposa de salut pública, que repercuteix a escala econòmica a les butxaques de la ciutadania i que té conseqüències en la convivència ciutadana i el mateix medi ambient. Com és que els indicadors mostren un retrocés anual en recollida selectiva? No hi té res a dir el regidor de Medi Ambient?

La realitat és que mentre es produeix l'última polèmica per la brutícia de la nostra ciutat, vivim tots plegats enmig d'una pandèmia sense precedents en generacions. Recorden quan va sorgir la polèmica per la desinfecció de les residències i els espais públics per la covid-19? Doncs sembla que la cosa no va amb l'Ajuntament de Reus ni amb FCC. I si ja és urgent mantenir una ciutat neta sempre, no fer-ho enmig d'una pandèmia i d'una situació social i econòmica que ha deixat a la cuneta milers de famílies és inadmissible.

Per què no es van explorar altres opcions al seu moment, com podia ser la gestió directa per part de l'Ajuntament d'un servei tan delicat i que ara fa aigües per tot arreu? O si no era aquesta la millor opció, per què no es va proposar alguna alternativa per part de l'Ajuntament? És evident que els treballadors de la neteja i recollida de residus fan la seva feina. La fan FCC (i acòlits) i l'Ajuntament?

 

Abel Guinovart és membre de la comissió de residus i neteja de l'Assemblea de la CUP de Reus. 

 
 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (4)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ni fu, ni fa.  06 de Setembre de 2020

La gestión directa de la limpieza por el ayuntamiento de Reus.

Parece ser que es la propuesta de la CUP, y su gran interés porque se realice. Me parece interesante. La verdad es que un Ayuntamiento, o ente que crea un servicio para el buen hacer a la sociedad deben regirse por unos puntos muy concretos y precisos:
1- El coste anual que debe pagar la sociedad, y que no haya una desviación presupuestaria.
2- La carencia, o veces al día para recoger la basura.
3- Los medios a utilizar para la recogida. Técnicos, humanos…
4- El cumplimiento de las normas para la deposición de la basura. Actualmente a cualquier hora se tira la basura, sin que nadie medie en el hecho. Cuando hay avisos de los horarios para depositar la basura que nadie respeta. Y están en los contenedores.
5- Debería implantarse la recogida de basura en unas horas que no molesten.
6- Hay muchas… personas incívicas que les importa un bledo si ensucian, o no la ciudad, con mala saña para dar una imagen de suciedad.
7- Una norma más severa y unos responsables por barrios para el control incívico.
8- Cuando unos empleados están en nómina municipal, no son tan activos que cuando trabajan para una empresa privada. Esta es una variable muy a tener en cuenta.
9- Implantar unos objetivos con el punto siete conjuntamente.
10- Fomentar mediante charlas en las AAVV sobre el incivismo…

Eso, no he oído nunca por parte de la CUP, y eso me gustaría que el Sr. Guinovart me lo explicara. Lo que sí tengo entendido es que la CUP, ha luchado para meter en la nómina municipal a personas con muchas ganas de cobrar, sin pegar golpe…, y acólitos de la CUP, para tener el clientelismo político para el futuro. ¡¡Se te ve el plumero chato!!

Karamanlys  04 de Setembre de 2020

Reus capital de la brutícia

El govern tripartit de Reus, és incapaç de fer en dos anys un nou contracte de la brossa. Són una colla de galifardeus que només serveixen per cobrar. Els ciutadans de Reus demanem dimissions, que per això paguem els nostres impostos. Ja n'hi ha prou.

Julio Mestre Safont  03 de Setembre de 2020

Reus molt brut

Ja fa 40 anys que visc al Carrer Roser, abans al Carrer Morell, era un barri de treballadors com jo, ara no reconec el lloc que visc, és brut, ja una part de ciutadans que no són precisament cívics, l'ajuntament tampoc ajuda gaire, fa uns anys al Carrer Muralla disposàvem de contenidors de brossa, els canviaren al Carrer Roser, prop de l'antic lloc, ara treuen i deixen la meitat tocant l'edifici Redis, estic molt content amb l'ajuntament, per pagar impostos sóc un ciutadà de primera, per serveis sóc de tercera.
Molt agraït

Ernesto  03 de Setembre de 2020

Señor alcalde póngase las pilas

Que desastre de calles todo está sucio un desastres póngase al frente de este asunto los que lo han hecho no sirven haber si usted como alcalde sabe hacerlo mejor y si no es así ceda el mando que seguro que hay gente muy cualificada