Dilluns, 24 de Juny de 2024

La plaça del Castell

10 d'Agost de 2016, per Antoni Zaragoza
  • Posta de la plaça del Castell als anys 20

    Arxiu Antoni Zaragoza

La plaça del Castell és anterior a la plaça del Mercadal. S'hi celebraven els mercats. Hi havia una font pública com altres repartides per la geografia urbana. Les fonts eren de gran utilitat per poder donar subministrament al poble En aquells temps, l'aigua corrent no estava l'abast de tothom.

Sobre els anys 50 i 60, moltes fonts públiques es van fer 'desaparèixer'. Per fer-ho es tallava el subministrament, i si durant un període de temps ningú es queixava, se suprimia la font i es traslladava als magatzems de la Brigada Municipal, com la Font de Jesús, per exemple. Eren fonts que tenien 'pretendents' i algunes acabaven fàcilment en algun mas.

També hi havia l'edifici del Castell de Cambrer, avui restaurat. Es dóna la curiositat que quan el van enderrocar, molts dels elements que es van aprofitar van tenir altres destins. Tant és així que el doctor Salvador Vilaseca, quan era director del Museu de Reus, va dedicar una petita vitrina on s'hi podia llegir: "Restes recollides de l'enderroc del Castell de Cambrer". Eren unes petites restes de cornises de fustes daurades.
.
La plaça del Castell és un espai històric local molt important. Vull destacar-ne alguns elements característics d'aquesta plaça: la cereria del Castell, inaugurada el 1833; la farmàcia Vallverdú; una pastisseria; els magatzems de fruita del Bertran; el transformador de Fecsa i, sobretot, una joia instal·lada a l'antic obrador de pastes de sopa Nicolau Mestres, una font decorada amb mosaics, una veritable obra d'art que resta tancada i que serveix de magatzem d'un restaurant.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Josep Mª Guerris  21 de Maig de 2019

La Farmacia del Castell.

Estic interessat de saber d'una manera resumida l'història de la farmacia Vallverdú del Castell, des dels seus inicis fins la data de claussura. No sé si ho podreu dir , però potser si d'algú que ho pogui fer.
GRÀCIES

Pep Marsal  11 d'Agost de 2016

Terrassa del Castell

Malauradament els nostres mandataris i administradors l.han convertit en una gran terrassa!.

Reportatges