Dimecres, 22 de Maig de 2024

Les primeres benzineres portàtils a Reus

16 de Març de 2016, per Josep Risueño
  • Benzinera portàtil

     

El 24 d’abril de 1924, Joan Cort Sardà va decidir establir una parada d’automòbils al raval Baix de Jesús, davant de la fàbrica ‘Sedera Reusense Pascual’. Això va comportar un augment de trànsit de vehicles a la zona.

Segons ‘La Vanguardia’, el 18 de juny del 1924, un total de 875 bidons de gasolina van ser enviats des de Portopí a Mallorca, per ordre de Joan Marc Ordinas, un dels pioners en utilitzar aquest servei a Reus. Una instància presentada per Josep Marsal Canyelles, el 2 de juliol deL 1924, amb seu al raval de Jesús número 30, va demostrar que Marsal figurava en la representació de ‘Petróleos Porto Pi, SA’, empresa dirigida per Joan March Ordinas -en aquell moment propietari del monopoli del tabac- que operava des de Mallorca. Marsal va sol·licitar establir la venda ambulant de benzina a través d'un comptador de carretel·la, que ocupava un espai de 60x90 centímetres.

Une altre moviment es va produir el desembre de 1924, i que va dur a terme Joan Vilella SC, qui tenia un espai al camí de Valls ‘Fábrica de Petróleos’, on era encarregat Josep Bornonès Vilaseca, amb la raó de la coneguda 'WQPensilvania'.

Al número 15, del carrer de Sant Joan, Alfons Güell Trulls oferia marques de lubricants com ‘Stock Dunlop’, ‘Gargoyle Mobiloil Gasolina Vilella’ i ‘Fisk’es Motoroils’. També es podien trobar aquests productes al Garatge Overland, situat al raval de Sant Pere, 11 i 13, de Josep Jorba, i que estava relacionat amb la Fonda Jorba.  

El petroli, generalment, era rebut des de Rússia i l’anomenat "pirata del Mediterrani" Joan March Ordinas, des de Mallorca el feia arribar a infinitat de llocs. Tres anys després, el 28 de juny del 1927, el govern d'Espanya, a través de Calvo Sotelo, va demanar que el rei Alfons XIII s’adonés de la necessitat de fer-se amb el servei de petroli al país. Així, es va monopolitzar com un bé estatal i establint-se el que seria després l'empresa CAMPSA.

També va aparèixer el servei de benzina anomenat ‘Pensilvania’ i les gasolineres soterrades com la de la Casa Joan i Gaietà Vilella, a la plaça de la Sang, que gaudien d'un dipòsit de 3.000 litres de benzina, ja cap a l’any 1927.

Podeu veure a la fotografia, la minúscula benzinera transportable de Josep Marsal Canyelles, que hi havia al raval Alt de Jesús, número 30, amb el nom de ‘Petróleos Porto Pi S.A', carrer de Consulat número 12, de Barcelona, on hi tenia el dipòsit general Joan March Ordinas.

Ha estat un plaer fer públic un document i una fotografia arxivada a Foment per una indústria al servei públic de venda ambulant de benzina.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (5)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jaume Ollé  09 de Maig de 2016

Curiós

Una informació molt curiosa, interessant per la gent de Reus i mostre d'un temps que es pot dir que es abans d'ahir.

Mussol  22 de Març de 2016

Interesant.

Molt bon document que ens situa en un temps llunya i a la vegada recent.

Sílvia M.   19 de Març de 2016

Benzinera portátil tota una curiositat

Un cop més donar-te les gràcies per aquest gran treball, tota una curiositat, per una reusenca que no ha viscut aquesta època, però que li agrada conèixer fets històrics de la seva ciutat natal.

Si  19 de Març de 2016

Benzinera portátil tota una curiositat

Un cop més donar-te les gràcies per aquest gran treball, tota una curiositat, per una reusenca que no ha viscut aquesta època, però que li agrada conèixer fets històrics de la seva ciutat natal.

Antonio Zaragoza Mercade  16 de Març de 2016

Invstigar spbre lo nostres es fer ciutat

Amic Risueño. Has fet una trpoballa molt interesant, es per aquest motiu que et dono la meva felicitació per aquesta tasca que desemvolupas amb les tevas investigacions del nostre passat.Aquesta la he trobat molt interesant i serveix com orientacio de les gasolineras que i habian aqui a Reus i vui dir de les primeras. Ara ,es fa dificl contarkles totes i cal pensar del que, des del cobustible, puguesin arrivar a vendra pa o cualsevol altre article d'alimentacio ,

Reportatges