Dimarts, 19 de Gener de 2021

No és normal, senyor Prats, matar el riu Siurana, no és normal

18 d'Agost de 2019, per Plataforma pel riu Siurana
  • Estat actual del Siurana

    Cedida

Resposta de la plataforma pel riu Siurana a les declaracions fetes el passat dia 15 d’agost al 'Diari de Tarragona' pel representant de la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes, Miquel Àngel Prats, en què afirma que la situació no és alarmant.

El representant dels interessos de la Comunitat de regants del pantà de Riudecanyes diu al 'Diari de Tarragona' del 15 d’agost que els nivells d’aigua “no són dolents. Estem en la mitjana històrica. La situació podria ser millor, però no és alarmant”. També deu trobar que la situació de sequia absoluta en què es troba aquests dies el riu Siurana i l’esgotament dels aqüífers de la seva conca és normal. I també deu ser normal que els pobles prioratins de la conca del riu Siurana pateixin restriccions d’aigua aquest estiu i s’abasteixin d’aigua amb alts nivells de manganès.

Tots hauríem de coincidir en què no és normal que:

- Deixin el riu Siurana durant tot l’any amb un cabal que no permeti realimentar els aqüífers.

- Afectin l’equilibri ecològic d’un riu que està protegit per la xarxa europea Natura 2000.

- S’utilitzi als regants dels avellaners del Baix Camp com a coartada de l’elevat consum d’aigua del Siurana durant els mesos d’estiu, menystenint els usos municipals i industrials.

- Que no se sàpiga la destinació real i la distribució dels usos de l’aigua que s’extreu del Siurana i es transvasa a Riudecanyes.

- Que es limiti la capacitat de rec de suport a la vinya al Priorat, un dels conreus que aporta major valor afegit i que està al cor de tot el sistema econòmic de la comarca.

- Que s’utilitzi un bé públic escàs, com és l’aigua, amb criteris únicament econòmics.

- Que l’aigua procedent de la depuradora de Reus no es reutilitzi.

I, en síntesi, no és normal que s’emportin el riu Siurana, transvasant-lo de conca, que en ple segle XXI no es compleixi la Directiva europea marc de l’aigua, i que se segueixin utilitzant practiques depredadores i mecanismes econòmics extractius basats en l’espoli d’un bé públic per generar beneficis privats al marge de tota lògica econòmica, ambiental i social.

I, això, sobre la base d’unes concessions obsoletes i d’un acord, el Topograpo, amb defectes de legalitat i legitimitat que el condemnen a l’extinció.

Plataforma pel riu Siurana 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics