Dilluns, 04 de Novembre de 2024

Vídues massai: no podem mirar a un altre costat

17 de Novembre de 2021, per
  • Una imatge de les dones Massai

    Cedida

Acostumats a les comoditats i ritme de la vida occidental i, tot i que sabem que a altres llocs les condicions de vida són diferents, és difícil comprendre i acceptar com de dura pot ser la vida per alguns col·lectius només per haver nascut a un lloc concret i per ser dones.

Dues entitats de Reus dedicades a la formació, DomSpain i l'Associació Open Europe participen, representant a Catalunya i Espanya, a un projecte de la xarxa internacional CEFEC per ajudar a millorar les condicions de vida de les vídues massai a Kènia i Tanzània.

Ser dona a la cultura massai tradicional és com no ser res, o ben poca cosa. Les dones, des de molt petites, pateixen l'ablació i són casades als 10 o 12 anys (normalment venudes per bestiar a canvi de matrimonis de conveniència). La seva vida gira al voltant de l'home, i elles tenen cura dels infants, de la llar, del bestiar i d'anar a buscar aigua, moltes vegades, lluny d'on viuen.

Sense accés a l'educació i, evidentment, lluny de poder prendre cap decisió, la seva vida es complica, si això fóra possible, en el moment de quedar-se vídues. Perden el dret a qualsevol propietat que tinguessin en el matrimoni, que passa a mans de la família del marit.

Elles, sense res, són repudiades i han de marxar de la població on viuen. Ningú les vol i es veuen condemnades a viure juntes amb unes condicions inimaginables per tots nosaltres.

Gràcies a algunes ONGs i a projectes com aquest que s'inicia ara, elles poden accedir a educació bàsica, a un habitatge digne i a la creació de petites cooperatives que, amb ajut de les empreses turístiques, els hi aporten uns petits recursos per subsistir.

Elles viuen en Bomas, que són recintes tancats fets amb pals on normalment viu el bestiar, però que elles han adaptat per estar totes juntes i protegides dels perills que hi ha a fora.

El projecte que ara comença té com a objectiu ajudar a fer que siguin autosuficients. Educació, accés a la medicina, aigua potable, etc. en són les prioritats immediates.

El dia 20 de novembre, fins a 10 entitats d'Espanya, Alemanya, Lituània, Itàlia, Hongria i Bulgària, aniran a Dar El Salam on es reuniran amb l'ambaixador d'Itàlia, que és qui ha potenciat aquest projecte. Des d'allà, es dirigiran a Arusha per parlar amb les autoritats locals de la necessitat de canviar alguns aspectes de la legislació per millorar la situació d'aquest col·lectiu.

La resta del viatge es dedicarà a estar en contacte amb les vídues i estudiar, conjuntament amb elles, totes les possibilitats de millora que demanen i necessiten. L'educació i la creació de cooperatives, la internacionalització del problema i la cerca de vies de subsistència en marcaran l'agenda.

Creiem que és una tasca de tots ajudar a qui ens necessita i gràcies a la solidaritat, persones individuals i empreses de Reus, han donat suport al projecte, fent aportacions que seran invertits directament en les tasques que allà es portaran a terme.

Gràcies als laboratoris Recuperat-ion de Reus, portarem un carregament de Suero oral i productes rehidratants, del que estan molt necessitats a la zona, i gràcies a persones individuals, material escolar que anirà directament a les escoles que estem creant a les comunitats de vídues tant a Tanzània, com a Kenia.

Qualsevol persona que ens vulgui ajudar, posem a la seva disposició un compte per fer aportacions: ES02 0081 0087 5000 0172 3881.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics