Divendres, 29 de Març de 2024

Augmenta un 26% la collita d'ametlla i la previsió se situa per sobre la mitjana dels darrers 6 anys

La superfície productiva de regadiu s'incrementa un 1,4%, principalment a Lleida, mentre creix l'abandonament del secà

10 de Maig de 2017, per ACN
  • La recollida d'ametlla ha augmentat un 26% a Catalunya

    ACN

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una bona collita d'ametlla, amb un increment del 26% en relació amb la campanya anterior. La previsió és d'unes 4.579 tones en gra front les 3.635 de la collita 2016/17, i se situa un 30% per sobre de la mitjana dels darrers 6 anys. Per comarques, a Lleida l'increment s'elevaria fins al 29%, arribant a les 2.392 tones en gran front de les 1.855 tones de la campanya anterior. A Tarragona, es preveu un increment de la collita del 23% fins a les 2.187 tones en gra, per damunt de les 1.780 tones de l'any passat. Pel que fa a la superfície productiva, la regressió del secà per abandonament s'està compensant amb al irrupció de noves plantacions en regadiu, principalment a Lleida, provocada per les bones perspectives de mercat davant la creixent demanda del consum a nivell mundial.

Roger Palau, responsable de fruita seca de la FCAC, argumenta que ''a Catalunya, la primavera ha estat més benigna a nivell de precipitacions que a la resta de l'Estat. Les pluges abundants en el mes de març, unides al fet que no s'hagin produït gelades significatives i a les temperatures adequades de l'hivern i la primavera, expliquen les bones previsions''.

En concret, la superfície productiva d'ametlla se situa en 36.610 hectàrees, un 1,4% més que l'any anterior quan era de 36.106. Del total, 16.724 hectàrees corresponent a les comarques de Lleida (increment del 2,2%) i 19.886 hectàrees a les de Tarragona (increment del 0,8%). En el conjunt de Catalunya, la superfície de regadiu en ametller ja ocupa unes 5.500 hectàrees.

Malgrat to, les noves plantacions de regadiu no són la causa principal de l'augment de producció aquesta campanya. Cal tenir en compte que la nova superfície – que tindrà uns rendiments sensiblement superiors – encara té poc pes en el conjunt perquè està en fase d'entrada en producció.

Pel que fa al conreu de la garrofa, s'estima una caiguda dràstica de la producció. Es preveu una collita d'11.000 tones front les 17.500 tones de la campanya anterior (un 37% menys). Els motius de la davallada es deriven d'un estiu molt sec i calorós que va provocar una floració tardana, a més de les condicions favorables a l'aparició de fongs durant l'hivern.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antonio Zaragoza Mercade  10 de Maig de 2017

NO NOMES D' AMETLLA VIU L'HOME

Un pensa que el problema no mes la ametlla , sino de l'avellana, aixi es queixan els paijesos avellanaires, perque entre unas coses i les altres, als i marxa de les mans.Les Coopertivas Agrarias de Catalunya, mes valdria que es dediquesin a la investigacio mde cultius i sobre tot ibndustrialitzar els camp per fer mas facils, les produccions i tambe la recollida dels fruits. Catalunya, cversos Espanya, sempre hem tingut que anar a remolts dels demes paisos, en avellana, de Italia, Turquia, ec., i no parlem de les gran produccion d'abvellana q¡del tipus "asturias. La ametlla, gracias a les investigacions dels particular, amb tingut que anar a a ameria (California) per apendre, de cultivar i cerca planters rentables, tanmateix pasa amb les nous. Malauradment, sermpre hem estat a la cua de tot i l'investigacio, no ens va. Tirar cohets si, com va pasar amb els sacrifisis de moltes Coopertivas que van volguer fer de exportadors i van perdre bous i esquellas. Investigueu els nostres productes aportant calitat i no tirar cohets.