Dimecres, 27 de Novembre de 2024

Clam per la posada en marxa del baixador ferroviari de Reus-Bellissens

El Govern demana consens al territori en les demandes ferroviàries per ser “forts” davant el govern espanyol

10 de Març de 2017, per ACN
  • Imatge dels ponents que han participat en la jornada, dedicada al transport de passatgers per ferrocarril al territori

    ACN

L’esperat baixador de Reus-Bellissens és una de les principals demandes que s’han fet, aquest divendres en una jornada sobre la xarxa ferroviària organitzada per la Cambra de Comerç i el Cercle d’Infraestructures a la capital del Baix Camp. Els treballs estan a l’espera que s’enllesteixi la redacció del projecte constructiu encarregat pel Govern i que, posteriorment, s’haurà de traslladar a Foment. La instal·lació podria superar el milió de passatgers cada any, segons ha apuntat Daniel Pi, delegat al Camp de Tarragona de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic. Durant la jornada també s’ha fet una crida al “consens” i a la unitat del territori per poder defensar les seves demandes amb “una sola veu” davant el govern espanyol.

També s’han denunciat les mancances existents a la xarxa de rodalies i els dubtes que genera el Corredor Mediterrani, que només disposarà d’una via adaptada a trens d’ample europeu. El futur baixador de Bellisens tindrà un fort impacte en els desplaçaments al sud de la ciutat de Reus, on s’apleguen l’Hospital Sant Joan, el Tecnoparc i un campus de la URV. “Donarà un servei bàsic i canviarà la disposició de la població envers el transport públic”, ha assenyalat el tècnic de la càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, Josep Maria Piñol.

Segons el portaveu de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (APTP), Daniel Pi, l’estació “no és un caprici” i s’ha de construir “de manera immediata” perquè podria aplegar més d’un milió de passatgers anual i es convertiria en la tercera estació del Camp de Tarragona. “És absurd que un tren passi per on hi ha gent que el vol agafar, però no s’hi aturi”, ha resumit Pi.

El director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Pere Padrosa, ha admès que voldrien que ja estigués operativa, però ha recordat que encara se n’està redactant el projecte constructiu. Segons les previsions inicials, la inversió estimada se situaria al voltant d'uns 15 milions d'euros.

Crida al consens

Durant la jornada, s’han exposat alguns dels greuges de la xarxa ferroviària a la demarcació de Tarragona, com ara els problemes de fiabilitat i seguretat de la infraestructura, un parc de vehicles antiquat, la ubicació de l’estació d’Alta Velocitat lluny dels principals nuclis urbans i els problemes de saturació de la línia de la costa. Així mateix, s’ha posat en valor la transmodalitat de transports i la necessitat de coordinar els serveis d’autobús i tren.

Tots tres conferenciants han coincidit a demanar que el territori acordi una posició consensuada en les seves reclamacions a l’Estat. Piñol ha cridat a aparcar “les demandes localistes”, mentre que Daniel Pi ha apuntat que “allò que no genera consens, no és bo plantejar-ho” com ara l’estació intermodal al sud de l’Aeroport que s’impulsa des de Reus. Des del Govern, Pere Padrosa ha apuntat que, només amb consens, es podrà ser “forts” i tenir veu davant Foment, Renfe i Adif.

Dubtes sobre el Corredor Mediterrani

Sobre el Corredor del Mediterrani, el director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat, Pere Padrosa, ha criticat que les dues vies construïdes siguin d’ample ibèric i que només una accepti el pas de trens en ample internacional mitjançant la instal·lació d’un tercer carril. “És el súmmum de la desídia”, ha etzibat en al·lusió a l’executiu espanyol.

Al seu torn, Daniel Pi ha advertit que la nova connexió millorarà molt la relació entre Barcelona i València, però que el Camp de Tarragona se’n podria veure perjudicat. D’una banda, perquè a l’actual via de passatgers s’hi instal·larà un tercer carril que afegirà complexitat a l’explotació i, de l’altra, perquè els trens directes no passaran per les estacions urbanes. “Caldrà estar alerta perquè, si les coses van molt malament, haurem de plantejar reivindicacions”, ha avançat Pi.

Padrosa ha recordat que, un cop funcioni el Corredor Mediterrani, la línia convencional de la costa es podrà enllaçar amb la de l’Alta Velocitat a l’alçada del Penedès. L’executiu sosté que l’intercanviador permetrà escurçar els temps de trajecte cap a Barcelona, que oscil·larien entre els 45 minuts a Tarragona i els 60 minuts a Reus.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics