Dissabte, 15 de Juny de 2024

Com evoluciona, el preu del lloguer dels pisos a Reus?

17 de Gener de 2023, per Roger Tugas Vilardell
  • Adrià Costa

El preu del lloguer s'ha disparat l'últim any. En alguns municipis i barris de Barcelona, posem per cas, s'ha encarit més de 150 euros, superant els 1.000 euros de mitjana a la capital catalana i a altres localitats. La situació és encara més preocupant, però, si s'observa l'evolució dels darrers cinc o 10 anys, quan el cost de l'habitatge ha pujat en 300 o 400 euros, en algunes ocasions. Una llosa enorme sobretot perquè el lloguer és majoritari entre la gent jove, amb pitjors salaris i, a més, mentre el Tribunal Constitucional ha anat tombant diverses lleis catalanes encarades a protegir aquest dret bàsic. A la nostra ciutat, Reus, el preu mitjà d'un habitatge de lloguer es va situar en 520,55 euros el mes de setembre de 2022 (en el tercer trimestre, en 540,24). Quant a l'evolució, entre gener i setembre de 2021 el preu mitjà era de 468,76 euros (332,33 fa cinc anys, durant el mateix període). 

Quant costa el lloguer a cada municipi ara i quant costava fa un any, en fa cinc i en fa deu?


Només hi ha dades dels municipis amb més de cinc contractes firmats i tota la informació apareix en clicar-los o passant-hi el cursor per damunt

[intext1]
Es tracta de dades oficials de les fiances recollides per l'Institut Català del Sòl (Incasòl) i difoses per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, segons les quals l'increment en els preus es nota sobretot en el darrer trimestre. A deu de cada 11 municipis, els contractes firmats entre juliol i setembre d'aquest anys eren per un preu superior al dels lloguers pactats en el mateix període de l'any passat. En canvi, si es tenen en compte la mitjana de tots tres trimestres de l'any, el cost ha caigut a tres de cada 10 municipis. 

Com ha variat el lloguer mitjà fins a setembre en relació a l'any passat, a fa cinc anys i a fa deu?


En verd allà on ha caigut el preu i en vermell, on ha pujat, però només hi ha dades dels municipis amb més de cinc contractes firmats i tota la informació apareix en clicar-los o passant-hi el cursor per damunt

[intext2]
A tres municipis, el lloguer mitjà subscrit aquest tercer trimestre de 2022 supera els 1.500 euros, però es tracte de pobles petits, Sant Vicenç de Montalt, Cabrils (tots dos al Maresme) i el Papiol (Baix Llobregat). Però si es posa la lupa a municipis de més de 10.000 habitants per evitar biaixos, també emergeixen preus desorbitats, com són els 1.326 euros a Sant Just Desvern, els 1.285 a Sant Cugat del Vallès, els 1.179 a Sitges o els 1.145 a Premià de Dalt. Tres de les localitats d'aquesta magnitud, a més, fins i tot han vist com el cost pujava més de 200 euros en el darrer any: Montgat (+249), Sitges (+222) i Sant Pere de Ribes (+205).

Quins són els municipis amb el lloguer més car durant el tercer trimestre i allà on més s'ha encarit en un any?


Només es mostren dades de municipis de més de 10.000 habitants

[intext3]

Llegiu també:

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges