Caldría....
....saber si els manaires estan disposats a voler que Reus continuï essent una ciutat de botiguers o bé si s´estimen més que sigui una ciutat de grans superficies.
Els botiguers constaten que l’obertura els ha restat vendes i ha provocat menys presència de clients al centre
Una setmana després que el centre comercial La Fira obrís portes a Reus, la tònica general de les botigues tradicionals del centre és de neguit i preocupació per les afectacions que ja s’estan notant en les seves caixes registradores. Majoritàriament, les botigues del centre consultades per Reusdigital.cat consideren que el primer cap de setmana s’ha notat, en general, una menor afluència de vianants i clients per les vies tradicionalment comercials de la ciutat, fet que ha disminuït les vendes del conjunt de negocis. Tot i així, l’efecte al llarg dels dies laborables s’ha vist atenuat i “el flux de persones ha estat el normal” de qualsevol setmana, segons la dependenta de Les Caterinetes, Ainhoa Gómez.
La responsable d’aquesta botiga de roba femenina amb 15 anys de presència al carrer Jesús de Reus opina que l’equilibri es mantindrà i assegura que “una major competència és bona perquè fa el centre més atractiu”. Per incentivar la presència de clients, Gómez és contrària a la política permanent de descomptes tal com es potencia des d’alguna associació comercial perquè “per mantenir els beneficis s’han de pujar els marges” i “es confon al consumidor”. A més, la dependenta afirma que “una major afluència de gent al carrer no és garantia de més vendes”.
L’opinió de botiguers de llarg recorregut
Des de comerços amb una trajectòria tan llarga com la Cristalleria Marsal, al mateix carrer Jesús, es posa l’accent en què “el novembre és tradicionalment un mes fluix de vendes” per la seva proximitat amb les compres de Nadal i que aquesta realitat afegida a la posada en marxa del centre comercial “farà mal” ara que els consumidors disposen de menys diners amb la crisi econòmica. La família d’aquesta botiga amb quatre generacions de presència contínua a la ciutat és una de les més crítiques de tots els botiguers entrevistats perquè asseguren que el centre comercial es troba “massa lluny” dels carrers tradicionalment de compres reusencs.
Opinen també que “es dóna majors facilitats als grans empresaris com el grup Inditex i en canvi els petits comerciants han de fer front a major obligacions com ara més impostos”. Expliquen que clientes de tota la vida provinents de fora vila ja els han manifestat que amb la posada en marxa del nou centre comercial i el trasllat d’algunes de les marques com Zara ja no passejaran pel centre els caps de setmana com era habitual. “Reus no té grans coses, ni grans fàbriques i si es destrueix el centre, acabarem amb tot”, vaticina la mestressa familiar.
Per la seva banda, la representant de la quarta generació dedicada al món comercial, la néta, afirma que “el govern de Reus no ha fet res” en benefici del comerç tradicional i reclama la posada en marxa d’un model com el de Montblanc en què es potencien les botigues de tota la vida. Per acabar, alerten que, si bé la gent més gran s’estima més les botigues de tota la vida, la gent jove s’està acostumant als hàbits que ofereixen els grans centres comercials.
Josep Iglesias, de la sabateria Iglesias, del carrer Galanes, és el que resumeix millor amb una imatge la seva visió del moment: “La Fira és un transatlàntic i nosaltres anem amb una barqueta”, afirma per explicar que la disparitat de forces entre els dos models és molt gran. A l'igual que la botiga anterior, la família Iglesias té una vinculació amb el món del comerç local de llarga trajectòria, concretament de 91 anys, fet que, amb tota probabilitat, va fer afrontar els seus avantpassats a altres grans reptes de la venda al detall.
El responsable de la sabateria afirma que “l’especialització és el futur” i es resisteix a comparar l’actual situació amb la posada en marxa del Pallol ara fa aproximadament una dècada perquè diu que “l’impacte” de La Fira és major en ser una proposta “més potent i immensa”.
L’opinió d’una nova botiguera
Molt més recent és la incorporació al món del comerç reusenc de Montserrat Vicens, propietària de la sabateria Peuades, al raval santa Anna, 3. Vicens va obrir el seu negoci ara fa un any i mig i es lamenta que “ara que començava a respirar” La Fira hagi obert portes. Segons la botiguera, divendres passat –coincidint amb l’obertura del centre comercial- va ser “molt fluix” i dissabte fins a les 7 de la tarda l’animació al carrer i les vendes “van minvar” respecte qualsevol altre dissabte al seu establiment.
Per afavorir la compra, Vicens està pensant a aplicar algun descompte durant el mes de novembre per remuntar una mica la situació atès que –en el seu cas- no tan sols el nou competidor li ha posat més difícil sinó també la mateixa climatologia. No obstant declarar-se “molt enfadada” per la posada en marxa del centre, no descarta que l’equilibri s’acabi recomponent i “la novetat” vagi de mica en mica deixant pas a una situació en què tothom pugui continuar fent calaix amb tranquil·litat.
Caldría....
....saber si els manaires estan disposats a voler que Reus continuï essent una ciutat de botiguers o bé si s´estimen més que sigui una ciutat de grans superficies.
Si l'experimentació et dona la raó, desconfia!
Encara és molt d'hora per valorar l'obertura de Metrovacesa que segur que tindrà factors positius i factors negatius...
El cap de setmana pasat hi va haver gent pels carrers, i unes vendes coherents amb els temps que corren, l'època de l'any i la coincidència amb el Ganxet Pintxo...
Per fer valoracions, és massa aviat.
(Per cert la foto de la botiga Natura, us ha quedat molt maca, gràcies).
Si l'experimentació et dona la raó, desconfia!
Encara és molt d'hora per valorar l'obertura de Metrovacesa que segur que tindrà factors positius i factors negatius...
El cap de setmana pasat hi va haver gent pels carrers, i unes vendes coherents amb els temps que corren, l'època de l'any i la coincidència amb el Ganxet Pintxo...
Per fer valoracions, és massa aviat.
(Per cert la foto de la botiga Natura, us ha quedat molt maca, gràcies).
politicada
lo que era reus,y lo que es ahora....entre la retirada del hospital,y ahora la fira,el centro de reus comienza a temblar...ese caliu de sabados en el mercado central con la venta ambulante,a perdido todo su explendor,por no decir todas las calles centricas,...parece ser que aquello de reus ciutat de compres,se esta acabando-
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics