Cal imaginació
Més oportunitats de negoci o el manteniment de les vendes actuals no serien més que un repye dels departaments de marqueting i vendes. Qui vulgui se'n sortirà, independentment de la situació: Catalunya lliure o no!
Un 30% dels enquestats asseguren que 'els preocupa bastant' la situació política de Catalunya
El procés independentista genera força dubtes entre els empresaris de l'àmbit de la Cambra de Reus. Aquesta és la lectura que pot extreure's dels resultats de la setena onada del Radar Cambra, que s'ha presentat aquest dilluns a Reus i que recull les dades recopilades al tercer trimestre de l'any. L'estudi, realitzat pel Gabinet Ceres, té per objectiu conèixer periòdicament quina és la situació del teixit empresarial del territori i quines són les seves preocupacions i necessitats. Les dades han estat presentades i comentades pel president de la Cambra de Comerç de Reus, Isaac Sanromà, i per Hildebrand Salvat, representant de Ceres.
A més de recollir la percepció dels empresaris de l'estat de l'economia, el projecte també demana opinió als enquestats sobre qüestions d'actualitat. Així, algunes de les preguntes formulades a l'estudi d'aquesta darrera onada inclouen la valoració que les empreses fan dels resultats de les eleccions del 27S. En aquest sentit, ha estat Salvat qui ha comentat les xifres de l'estudi. Així, al 44% dels enquestats els han sorprès els resultats aconseguits a les passades votacions. Un 49% dels empresaris, per contra, esperava que Catalunya Sí que es pot obtingués millors resultats als comicis.
Prop d'un terç dels empresaris, preocupat per la situació política
Els enquestats mostren, d'altra banda, preocupació pels esdeveniments que puguin donar-se per la situació política del país. Tot i que un 27% dels enquestats se sent "bastant esperançat" pel futur de Catalunya, un 30% ha contestat que la situació actual el preocupa "bastant". Sanromà ha assenyalat que aquests resultats evidencien "una dualitat de sensibilitats i opinions" i els ha comparat "amb la realitat que es viu al carrer, en què també existeix aquesta dualitat".
Preguntats per si la independència catalana podria generar noves oportunitats econòmiques per als seus negocis, un 44% dels participats en l'estudi creuen que amb l'Estat propi no se'n donaria cap, mentre que el 24% sí que creu que la independència pot generar oportunitats de negoci, d'entre les quals destaquen la possibilitat de millorar les exportacions i les infraestructures del territori.
Al capítol dels riscos, es produeix un empat entre els qui en perceben diversos (hi destaquen el temor a un descens de les vendes a l'Estat espanyol i a disposar de menys liquiditat, entre d'altres factors) i entre els qui no en troben cap si es produís la independència. Tots dos sectors recullen un 37% de les respostes, mentre els indecisos són el 27%.
Les empreses participants al Radar d'aquesta onada consideren, amb tot, que les seves vendes a la resta de l'Estat espanyol no es veuran afectades a conseqüència dels resultats del 27S (68%). Malgrat això, un 19% i un 21% creuen que la seva producció sí que pot veure's afectada negativament per aquesta qüestió.
Finalment, un 46% dels empresaris enquestats consideren que la situació econòmica segueix igual que en anteriors trimestres. Per contra, un 44% de les respostes ontingudes indiquen aquesta ha millorat. "Hem passat d'un context dolent a un de regular", ha detallat Sanromà.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics