La documentació que la multinacional química alemanya Covestro, filial de Bayer, ha tramès a la plantilla demostraria que la planta de Tarragona es troba en igualtat de condicions de competitivitat que les de la resta del grup. Així ho sostenen els representants dels treballadors, que assumeixen el conflicte com a "polític", fruit d'una "deslocalització" i una "agressió econòmica" per part de l'estat alemany dins de la Unió Europea. En aquest sentit, els sindicats han "activat" els contactes amb partits polítics i administracions perquè forcin Covestro a seure a la taula de negociació i revertir la decisió de tancament, que podria afectar directament 120 treballadors i un miler sumant els indirectes.
El comitè d'empresa assumeix que es tracta d'un "tema polític" d'abast europeu i no local de Tarragona. "És un estat membre de la Unió Europea que agredeix econòmicament un altre estat", rebla. De moment, Covestro no ha desvelat oficialment on s'endurien la producció. Viña, però, apunta que el passat 2014 els sindicats alemanys van pactar amb l'empresa que garantirien l'ocupació fins 2020 de 80 treballadors de la planta de PDI tancada a Brusbütten, que es reconvertiria a la fabricació d'MDI. "Aquí ha estat impossible, la gerència s'ha negat de totes totes que tinguéssim aquest acord", certifica.
En aquest context, el comitè d'empresa ha decidit activar els partits polítics i administracions tarragonina, catalana i estatal perquè forcin Covestro a seure a una taula de negociació amb l'objectiu de "revocar" la decisió, garantint que la inversió prevista per produir MDI vingui a Tarragona i permeti la planta continuar funcionant. "Som competitius. Hem de continuar treballant a Tarragona: hem estat el laboratori d'aquest producte, que s'ha pres a altres llocs. Companys d'aquí han anat a Estats Units o Xina a posar-lo en marxa –la producció- i companys d'altres fàbriques han vingut a aprendre aquí", ha afegit.
Adverteixen que els danys per aquesta deslocalització depassen de llarg l'ocupació de la mateixa plantilla. Després de diverses trobades amb representants polítics, constaten que l'afectació indirecta podria arribar a un miler de treballadors. Aquest dimecres al matí, a més, els responsables del Port de Tarragona els han transmès que les pèrdues que generaria per al tràfic de mercaderies serien "importants".
El paper d'Ercros
Viña considera també un pretext de la direcció la possibilitat que Ercros, proveïdor de clor per a la fabricació d'MDI, redueixi o deixi de produir a les seves plantes de Vila-seca o Flix davant la necessitat d'invertir per fer front al canvi imminent de la tecnologia de cel·les de mercuri a membrana que imposa la Unió Europea en dos anys –un canvi que, de moment, només s'ha efectuat de forma parcial a la planta de Vila-seca-. "Ercros els ha ofert la possibilitat que siguin viables. Ha dit que l'únic que vol de Bayer és la garantia que els comprarà el clor i ells faran la inversió. No tenen problema per fer-la. Però volen garantir que els comprarà, perquè si fa la inversió i –Covestro- segueixen que no volen comprar, serà un problema", ha assegurat Viña.
Segons el comitè d'empresa, la matriu alemanya en cap moment ha parlat amb Ercros per valorar aquesta possibilitat. En aquest sentit, considera que el fabricant de clor hauria de formar part de la taula de negociació que impulsen els treballadors de Covestro. "Si Bayer s'asseu a parlar, podria millorar la situació d'Ercros també", indica.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics