Dilluns, 20 de Maig de 2024

Endolcir l’art i enviar panellets al Japó

19 d'Agost de 2022, per Estel Romeu
  • La confiteria Padreny és un dels comerços històrics amb 207 anys d'història

    Estel Romeu

De colmado a pastisseria, de ser només botiga a tenir cafeteria i de fer comandes per telèfon a crear una botiga online. La Confiteria Padreny, fundada l'any 1815 al carrer Bages per Josep Padreny, ha viscut moltes transformacions després de sis generacions i 207 anys d'història.

Situada des del 1835 al carrer de l'Hospital de Reus, al bell mig del Pallol, la Confiteria Padreny és una de les pastisseries històriques i consolidades de la ciutat. "Abans no era com ara, venien de tot, des de confitura fins a fruita o conserves, encara que ja es deia Confiteria", explica la Glòria Vicheto, la quadrinéta del fundador (o filla de la rebesnéta, per entendre'ns). "Suposo que l'objectiu era acabar sent únicament confiteria i, de fet, tant el meu avi, com la meva mare i jo l'hem vist sempre així".

Abans de crear la botiga online, ja feien enviaments a tot el món


Productes com el torró de gema cremada, els panellets de gema i pinyons o el menjablanc són algunes de les especialitats que caracteritzen la confiteria i que també ofereixen a través de la seva botiga online creada fa només un any. No obstant, si introduïm les paraules "comprar panellets Reus" en un motor de cerca, la Confiteria Padreny és ja la que ens apareix com a primera opció.
 

Algunes de les especialitats són el torró de gema gemada i el menjablanc Foto: Estel Romeu


"N'hem fet tota la vida, d'enviaments, sobretot de torrons i panellets", assegura la Glòria mentre m'ensenya un dels registres que té guardats. Datat dels anys 90, em va assenyalant com ja enviaven productes al Canadà, els Estats Units o Bèlgica i, fins i tot, m'explica que van arribar a enviar panellets al Japó. Així que ara fa un any, van fer un pas més amb la creació de la botiga en línia, que és una de les darreres innovacions i els permet "arribar a un públic diferent i que encara no ens coneix".

Unir el dolç i l'art


Una altra de les últimes transformacions ha estat la creació de l'espai cafeteria a la mateixa confiteria, que fa que els productes es puguin consumir allà. A més, en aquesta zona s'ha creat l'EspaiArt, on s'exposen mostres d'artistes locals de manera temporal. Posat en marxa l'any 2019, ja ha acollit fins a deu exposicions d'artistes locals, sobretot de pintura i fotografia, i una mostra col·lectiva.
 

L'any 2019, la confiteria Padreny va incorporar el servei de cafeteria Foto: Estel Romeu


La idea va néixer d'una conversa entre la Glòria i un client, amic i dissenyador gràfic, que li va comentar que tenia un amic pintor i li va plantejar la possibilitat d'exposar a la Confiteria. "Va ser una exposició de sis mesos, fins que va venir una altra clienta que també és artista i ens va proposar la idea de donar a conèixer artistes locals", explica la Glòria. D'aquesta idea, s'ha consolidat l'EspaiArt, com a nexe d'unió entre els dolços i l'art de la ciutat.

A banda d'aquestes innovacions més recents, la Confiteria Padreny ja havia anat incorporant altres serveis a la pastisseria original. Un altre exemple n'és el càtering, posat en marxa per la mare de la Glòria fa vora quaranta anys. Amb plats freds, pastes salades i plats principals, la família Padreny va obrir un altre front que encara es manté avui en dia.
 

La confiteria Padreny és al carrer de l'Hospital, al mig del Pallol Foto: Estel Romeu


No obstant, són els dolços i l'obrador artesà els que han permès tirar endavant la confiteria durant més de dos segles. "Suposo que tenim una trajectòria de més de 200 anys perquè intentem fer les coses ben fetes continuant amb l'artesania", explica la propietària, Gloria Vicheto, "i perquè, a més de fer les coses ben fetes, també innovem, perquè només amb els productes tradicionals no aguantaríem".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges