Dijous, 15 d'Agost de 2024

La guerra d'Ucraïna frena la recuperació postcovid de les empreses del Camp i l'Ebre

01 de Juny de 2022, per
  • Una imatge de la presentació de l'informe

    Cambra de Comerç de Reus

Aquest dimecres s'ha presentat, a la Cambra de Comerç de Reus, l’Informe de Conjuntura Econòmica del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre corresponent al primer trimestre de 2022. S'ha fet un repàs de l'activitat a les nostres comarques a partir de diversos eixos, com ara l'ocupació, o les importacions i les exportacions del territori. L'empresariat s'ha mostrat "preocupat" per la guerra a Ucraïna, que ha fet encarir els preus. "La gestió del conflicte bèl·lic és la incògnita de futur principal", s'ha exposat. 

L'optimisme postcovid es modera



D'entrada, la presentació de l'informe ha fet un retrat de l'economia global, amb previsions de creixement a la baixa en molts països de cara al 2023. Aquesta situació, s'ha apuntat, "es pot veure agreujada per la situació inflacionària actual de molts països emergents". A posteriori s'ha abordat el context econòmic més proper, a nivell nacional i estatal, tot centrant-se en la variació intertrimestral de l'IPC. Altre cop la situació a Ucraïna s'ha esgrimit com la causa principal per explicar l'augment dels preus de determinats béns i serveis. La variació interanual del PIB català per 2022, s’estima d’un 4,9% i de l’estatal, del 4,5%.

Quant a la situació de les empreses del Camp i l'Ebre, i concretament a l'hora d'analitzar l'índex de confiança d'aquestes, s'ha fet una lectura positiva, ja que "l'activitat es recupera a partir de la creació d’ocupació i la disminució de l’atur", justament quan comencem a deixar enrere els períodes més complexos per la covid-19. Això sí, l'optimisme és "moderat", segons s'ha explicat, per l'augment dels preus i les "dificultats" de subministrament, quan es compara el context actual amb trimestres anteriors.

Quant als treballadors, s'ha exposat que en el primer trimestre de 2021 els empleats (en milers) eren 337,9, pels 335,2 del mateix període d'enguany (el que suposa un lleu descens, del 0,8%). Pel que fa a l'atur, en els tres primers mesos de 2022 s'ha situat en el 12,82% (a Catalunya, el 10,23%). Es tracta d'uns valors, amb tot, per sota de la mitjana estatal (13,65%). "El mercat de treball de la zona té dificultats per absorbir els aturats de llarga durada", s'ha comentat. Sobre les contractacions, s'ha indicat que el pes del sector serveis en el total "condiciona la temporalitat a la zona". 

El nombre de contractes laborals ha augmentat en més de 25.000 a l’àrea durant el primer trimestre de 2022. L’increment s’ha manifestat principalment en els contractes indefinits (167,72%), en els quals les modificacions reguladores han tingut un efecte alcista. El període actual ressalta per l’augment interanual (46,34%) davant del descens dels dos exercicis anteriors. L’increment a la zona ha estat molt superior al del conjunt català (25,75%).

El nombre d’afiliacions a la Seguretat Social, al seu torn, ha experimentat un "augment interanual molt significatiu" des de principis de 2021. En el primer trimestre de 2022, la variació ha estat del 4,5%, un increment lleugerament superior al del conjunt català (4,3%). El moviment alcista de les afiliacions s’ha donat en tots els sectors d’activitat menys en l’agricultura. 

Preocupa la inflació



L’exercici de 2021, segons s'ha recordat, es va acabar amb un descens interanual del crèdit del 6,04%. Els dipòsits es troben al nivell més alt des de 2017, amb un augment interanual del 2,87%. Aquesta dinàmica té una "incidència significativa" sobre la inversió i el consum. La inversió en consum disminueix, tot i els indicadors d’inflació i la pèrdua relativa de valor dels dipòsits. En bona part, prima una certa previsió en el dinamisme de l’economia, que contempla abans mantenir l’estalvi i augmentar-lo que destinar un romanent dels recursos al consum, i podríem dir que, per a la inversió, disminueix el recurs als crèdits.

Una altra qüestió "precocupant" és la inflació. En variació interanual, l’IPC ha superat el 10% a Tarragona el mes de març i registra una xifra un 1% per sobre de la catalana i un 0,7% per sobre de l’estatal. Si es considera l’índex en base 2021, la pujada de preus a la zona ha sigut "més significant" que als altres llocs. La inflació té "uns efectes sobre els costos empresarials, la demanda i la distribució de rendes". Actualment, la seva causa principal és l’increment dels preus dels productes energètics, és a dir, que és una dinàmica externa la que cada cop afecta més, de manera transversal, la resta d’indicadors de preus i totes les decisions econòmiques. 

El comerç de béns amb l’exterior de la zona registra un fort impuls des del març de l’any anterior. Les variacions interanuals per mesos han estat superiors a dos dígits. Això comporta un fort increment al 2021 que s’ha vist confirmat els tres primers mesos de 2022, amb un augment superior de les exportacions que de les importacions. D'aquesta manera, les variacions interanuals dels períodes 2020/ 2021 i 2021/ 2022 són d'un 30,6% i d'un 20,1% més, respectivament, pel que fa a les exportacions; i d'un 31,3& i d'un 44,7% més, quant a les importacions. 

Conclusions



El primer trimestre de l’exercici de 2022 es va iniciar amb un "cert optimisme de millora" per la "superació" de la crisi arran de la pandèmia, i pel fet que les interrupcions de subministres "s’anaven compensant, malgrat els elevats preus en els productes energètics i les matèries primeres", s'ha descrit. Tanmateix, la guerra d’Ucraïna porta a un tancament del període "amb reflexions a la baixa i la necessitat d’ajustos importants en l’economia mundial i en la de la zona".

El nombre d’ocupats ha disminuït un 0,80% en relació interanual, afectant els productes energètics, els químics i els alimentaris marquen les pautes del comerç exterior; a banda, el nombre de contractes laborals i les afiliacions a la Seguretat Social han augmentat a ritmes superiors als de la mitjana catalana. L’any 2021, els crèdits bancaris han disminuït un 6,04% en valor interanual i els dipòsits han augmentat un 2,87%.

Els preus han experimentat "un fort augment". L’IPC del març ha estat un 1% superior a la mitjana catalana. L’electricitat, el gas i altres combustibles han augmentat un 84,2% interanual a Tarragona. Aquests productes energètics tenen un "major efecte de repercussió transversal i suposen un augment de preus en tots els grups de l’IPC, de manera que s’ha disparat la inflació subjacent", s'ha analitzat.

El comerç amb l’exterior, amb tot, és una de les notes positives de l'informe, ja que registra increments interanuals importants i se situa en un 20,08% pel que fa a les exportacions i en un 44,72% pel que fa a les importacions. Aquestes xifres són superiors a les que han experimentat les variacions, també de dos dígits, dels conjunts català i estatal.

A l'hora d'analitzar el possible futur, les estimacions per preveure l’evolució de la dinàmica econòmica els propers mesos "ens porten a plantejar les previsions a la baixa", s'ha assenyalat finalment. 

L'informe ha estat elaborat per la Càtedra per al Foment de la Innovació Empresarial i pel Grup de Recerca d’Indústria i Territori. L'impulsen les cambres de Reus, Tarragona, Valls i Tortosa, i compta amb el suport de la Diputació. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges