L'economia catalana, mesurada en el PIB, creix un 2% en el segon trimestre del 2019 respecte al mateix període de l'any passat, segons l'estimació d'avanç elaborada per l'Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. El creixement interanual del 2% és una dècima superior que l'augment registrat el primer trimestre del 2019. Entre trimestres, l'economia catalana també manté la tendència a l'alça, amb un creixement del 0,6% del PIB, una dècima més que entre gener i març. Per sectors, la construcció experimenta un creixement robust d'un 4,9% interanual i els indicadors turístics mantenen resultats positius tant per afluència (+2,6%) com per despesa (+5,6%). En canvi, el sector serveis, que és el que té més pes a l'economia catalana, modera lleguerament el seu avanç fins al 2,5% i la indústria registra una disminució del 0,6% en relació al 2018.
L'activitat econòmica catalana s'estabilitza al voltant del 2%, després de la desacceleració registrada el 2018. Aquesta evolució s'emmarca en un context d'incertesa i l'afebliment del comerç mundial, que afecta especialment les economies de la zona euro. La construcció es dispara i la indústria cau Per sectors, les empreses de construcció són les que registren un creixement interanual més robust, del 5,8%. L'afiliació en aquest àmbit ha crescut un 4,5% en relació al 2018, un ritme notable però més lent que el del primer trimestre del 2019 (5%). Els serveis segueixen mantenint un fort protagonisme, és el que té més pes en l'economia catalana, però ha moderat lleugerament el seu creixement fins al 2,5%.
Les branques amb un comportament més dinàmic dins del sector han sigut les activitats professionals, científiques i tècniques, de transport i emmagatzematge. En canvi, el sector industrial ha registrat una caiguda del 0,6% interanual en el segon trimestre del 2019, influït per l'evolució negativa de bona part de països de l'Eurozona com Alemanya i Itàlia i l'escalada del proteccionisme comercial. A més de l'alta exposició a un panorama internacional incert, l'institut d'estadística ha apuntat que la indústria també es veu afectada per problemàtiques sectorials, com la del sector de l'automòbil, amb els requeriments derivats de l'adaptació a la nova normativa europea d'emissions de vehicles.
Augment dels turistes i de la seva despesa
En el cas del turisme, l'Idescat i el Departament d'Economia destaquen que els indicadors turístics mantenen resultats positius, tant per l'afluència de turisme estranger, que ha augmentat un 2,6% interanual fins al maig, com pel creixement de la seva despesa (+5,6%).
Alentiment del ritme de generació d'ocupació
El ritme de creixement de l'ocupació a Catalunya s'ha alentit lleugerament, d'acord amb el ritme més moderat de l'activitat econòmica.
En el segon trimestre, l'ocupació ha crescut un 2,1% interanual, una mica per sota de l'afiliació (2,4%), segons dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA). Aquest creixement més baix de l'ocupació i el fort dinamisme de la població activa, que ha augmentat un 1,8%, provoquen que la reducció de la població en atur sigui molt lleu (-0,2% interanual). D'aquesta manera, la taxa d'atur disminueix el segon trimestre fins a l'11,2%.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics