Diumenge, 15 de Setembre de 2024

Les empreses del territori reclamen més ajuts per a l'emprenedoria

L'últim Radar Cambra, corresponent al primer trimestre de 2016, recullen una visió 'conservadora' de la situació econòmica actual

27 d'Abril de 2016, per Marc Busquets
  • Les dades de la 9a onada s'han presentat aquest dimecres a la Cambra de Comerç de Reus

    Cristina Antillés

Els empresaris adherits a la Cambra de Comerç de Reus veuen el futur amb cert optimisme tot i que amb prudència, a partir de les dades recopilades a la 9a onada del Radar Cambra i que corresponen al primer trimestre de 2016. Els detalls de l'estudi realitzat durant les darreres setmanes han estat presentats aquest dimecres pel president de la Cambra, Isaac Sanromà, i el representant de Ceres, Hildebrand Salvat, la consultora que l'ha realitzat. Com ja és habitual, els enquestats han contestat diverses qüestions relatives a les seves percepcions sobre la situació econòmica de la demarcació.

La situació econòmica és 'regular'

En aquesta ocasió, i dels 150 participants, s'han rebut 59 respostes de les empreses de la Cambra, la majoria reusenques (63%). El sector serveis hi segueix tenint una àmplia representació (39%), seguit per altres camps professsionals com la indústria (19%) o el comerç (10%). Pel que fa a la percepció dels empresaris sobre la situació actual de l'economia, Salvat ha apuntat que "ha augmentat de manera significativa el percentatge d'enquestats que creuen que la situació és bona". En aquest sentit, han estat el 14% dels participants els qui s'han decantat per aquesta opció, mentre que a l'anterior trimestre, el darrer de 2015, tan sols havia estat el 7%. El 75% de les respostes recollides en aquest primer trimestre de 2016 indiquen que la situació econòmica és "regular".

En comparació amb l'any anterior, i pel que fa encara a la percepció del teixit empresarial, el 49% dels enquestats creu que és igual, i el 4% opina que ha millorat. De fet, i segons Salvat, s'observa que la tendència en relació a les respostes obtingudes en anteriors onades es manté. "Hi ha una gran estabilitat pel que fa a la percepció de la situació del territori", ha precisat. Amb tot, i ja de cara al futur, les dades de Ceres assenyalen que els empresaris són "menys optimistes". Si a l'onada anterior, del quart trimestre de 2015, el 59% dels enquestava esperava que la situació millorés, en aquest primer trimestre de 2016 el percentatge s'ha reduït 8 punts (51%). "S'ha refredat una mica l'entusiasme", ha descrit Sanromà.

Un altre dels factors d'anàlisi que han estat comentats per Sanromà i Salvat han estat les expectatives dels empresaris. Així, el 32,20% ha contestat que el seu volum de negoci ha crescut en relació al trimestre anterior, però la contractació de nous treballadors o la inversió es mantenen i fins i tot decreixen. Altre cop pensant en el futur, les respostes de l'estudi encaren els propers mesos tot a l'espera que se segueixi venent més, però que sense això hagi d'implicar la incorporació de més personal. "Se segueix tenint una visió conservadora", ha subratllat Salvat.

Els empresaris reclamen menys càrrega fiscal

Finalment, Sanromà ha recordat que les onades de Radar Cambra també plantegen preguntes sobre temes d'actualitat. En aquesta línia, el president de la Cambra ha apuntat que "la inestabilitat política a l'Estat no dóna l'estabilitat necessària als empresaris". En aquesta ocasió, l'estudi s'ha centrat en qüestions com el foment de l'activitat empresarial als municipis de les empreses de la Cambra, a l'assessorament que aquestes reben per part d'administracions i gremis i als ajuts i subvencions que els empresaris han demanat. Així les coses, gairebé un terç (29%) dels enquestats no s'ha assessorat en cap matèria relativa a la seva activitat. Els qui sí ho han fet han rebut consell ho han fet a través de la Cambra (42%) i la Generalitat/ Acció (32%), principalment.

La internacionalització empresarial, en un 47%, és el camp que reclama una major demanda d'assessorament per part de les empreses enquestades. El màrqueting, amb un 33%, és un altre dels punts d'interès dels participants en l'estudi. En el capítol de les subvencions, Sanromà ha destacat que el 61% de les organitzacions empresarials de la Cambra de Comerç no n'ha demanat cap en els darrers cinc anys. "Potser es deu al desconeixement, o potser al fet que creuen que els tràmits per obtenir-les són molt feixucs", ha dit.

No obstant això, els qui sí s'han acollit a un ajut per a la seva empresa ho han, principalment, centrant-se en l'expansió internacional, les inversions i la innovació, entre d'altres. "El món dels negocis és cada cop més global", ha descrit Sanromà per explicar l'aposta per la internacionalització. Les empreses del territori, amb tot, demanen suports per reduir la càrrega fiscal a la qual estan sotmesos. "Això preocupa als empresaris, i molt", ha reblat Sanromà. Reclamen, de fet, que no hi hagi "tantes traves per crear o ampliar una activitat". "Amb la taxa d'atur que tenim el que cal és que hi hagi més emprenedors, però per això se'ls ha d'ajudar", ha conclòs Sanromà.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges