Un projecte "innovador" per formar joves de menys de 30 anys en l'àmbit tecnològic per tal que es puguin introduir al mercat laboral i a les empreses del sector. D'aquesta manera s'ha descrit l'escola TIC, una iniciativa gratuïta, adreçada a aturats, i que respon a la voluntat de "fer territori", segons s'ha exposat aquest dijous al migdia en una roda de premsa en la qual has pres part els seus impulsors. L'edició d'enguany, en línia, ha estat possible a partir de l'entesa entre el Clúster TIC Catalunya sud, que lidera el programa formatiu amb la gestió de la Fundació Esplai, i de la Cambra de Comerç de Reus, que hi exerceix com a "catalitzador" de fons europeus mitjançant l'anomenat 'programa PICE' (Plan integral para la cualificación y el empleo).
Els joves que hi prenguin part no han de tenir cap experiència prèvia ni un nivell acadèmic determinat, tal i com s'ha fet constar, sinó "passió per les noves tecnologies". El president del Clúster TIC, Pablo Mazón, ha indicat que el projecte formatiu té el "repte" de cobrir les demandes de personal preparat al sector. Els estudiants, ha dit, adquireixen "nous coneixements per tal de millorar la seva ocupabilitat i poder accedir a diverses ofertes de feina". Si bé la crisi de la covid-19 ha afectat l'activitat de moltes empreses i companyies del territori, aquest ha argumentat que les del sector TIC "han seguit creixent" i que, en essència, "han liderat el canvi per formar alumnes".
A la roda de premsa hi han pres part igualment representants de tres empreses del Camp "compromeses" amb el seu territori d'acció: Grupo Castilla, T-Systems i Studiogenesis. Des del Grupo Castilla, Carles Castilla ha afegit que, a partir de l'edició 2020 de l'Escola TIC, els estudiants obtindran una certificació externa. Se n'han establert quatre, tres de competències digitals bàsiques (Microsoft Office) i una de programació (Oracle Java), "molt valorades en la indústria del software", tal i com s'ha precisat. A banda, s'ha explicat que la formació es complementa amb un programa d’inserció laboral per als alumnes la superin, "amb una ràtio superior al 50% en l’edició del 2019". En aquesta línia, i des de la Fundació Esplai, José Rubio ha destacat els continguts "tècnics i transversals" de l'escola. Aquesta, ha subratllat, "té un gran recorregut per fer".
Finalment, i en representació de la Cambra de Reus, el president Jordi Just ha indicat que “l'Escola TIC permet que les empreses tinguin professionals ben preparats, un factor clau per al seu creixement, i també contribuir a combatre l’atur, en particular el juvenil, donant als alumnes una sortida a un sector amb un gran recorregut”.
El primer curs en línia serà de 300 hores formatives, impartit durant aquests mesos de juliol a setembre i se centrarà en les tecnologies de Java i Angular, amb capacitat per uns 25 alumnes, aproximadament. L’Escola TIC va néixer l’any 2019 amb una modalitat 100% presencial, de la mà del Clúster TIC Catalunya sud, sota la gestió de la Fundación Esplai i en el marc del seu projecte anomenat Enfoca’t, i amb la col·laboració del Servei públic d’ocupació de Catalunya (SOC).
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics