Dimecres, 27 de Novembre de 2024

Repsol valora positivament la producció d'un nou plàstic d'alt valor afegit

En un any s'han produït 15.000 tones de polietilè metal·locè

05 de Juny de 2017, per Joan Gomis
  • Operaris de Repsol amb una bossa de polietilè metal·locè

    Joan Gomis

  • Planta de Repsol dedicada a la producció de polietilè metal·locè

    Joan Gomis

Ja fa més de 30 anys, des del 1983, que es va posar en marxa la refineria Repsol al poble tarragoní La Pobla de Mafumet. Des dels seus inics i encara avui dia, es fabrica un material anomenat polietilà d'Alta densitat, més conegut com PEAD, el component de molts dels plàstics i embotellats que utilitzem diàriament. La producció d'aquest material ha augmentat exponencialment, però, ara, des de fa un any, el complex tarragoní produeix un altre producte més: un plàstic anomenat Polietilè Metal·locè (mPEL).

El metal·locè és un plàstic que té aplicacions molt variades, de les quals destaca el film utilitzat en el sector alimentari, industrial i agrícola. Per fer realitat la fabricació d'aquest material, Repsol ha fet una inversió de 27 milions d'euros i ha construït una nova instal·lació (modificació d'un 60%) enllaçada a la del polietilè d'Alta Densitat. "Va ser una inversió a contra-cicle, vam invertir quan ningú ho feia, en època de crisi profunda", explica el Director del Complex a Tarragona, Josep Font. Fer productes diferents i de valor afegit els ha donat competitivitat en el mercat: en un any, ja s'han produït 15.000 tones de polietilè metal·locè destinades per vendre arreu del territori nacional i europeu.  

Amb la fabricació del polietilè metal·locè, Repsol es converteix en la primera unitat que produeix aquest material a Europa amb la innovadora tecnologia de la Chevron Philips Chemical, una empresa petroquímica estatunidenca que els hi proporciona la substància i la llicència per poder fabricar el producte.

Períodes de fabricació i futur

Amb l'arribada del polietilè metal·locè, s'ha modificat el sistema de fabricació. S'ha passat de fabricar una sola substància a dues, i per tant els canvis són existents i es duu a terme amb períodes de fabricació de cadascun dels materials. Ara, la planta Repsol és 'Swing', es produeix una única substància durant un període d'entre dos i tres mesos i posteriorment l'altre amb una durada aproximada. Tot depèn de la demanda del producte sol·licitada pels clients.

Repsol preveu que el 2020 el polietilè metal·locè ocuparà una tercera part (1/3) del mercat europeu, és per això que en el seu dia, concretament l'any 2010, es va tirar endavant el projecte després d'un estudi de mercat. 75.000 tones d'aquest material són les que es pretenen vendre de cara al 2020. A més, aquesta planta nova garanteix 50 llocs de treball dels 700 treballadors del Complex Repsol de La Pobla de Mafumet, i a mesura que es vegi un buit en el mercat,"la refinaria s'actualitzarà perquè la planta sigui sent eficient i sostenible",conclou Josep Font.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital planta Repsol

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics