La Llotja de Reus ha estat l'escenari, aquest dilluns, de la inauguració oficial del Temps d'Avellana 2020, que enguany arriba a la tercera edició. El certmamen d'enguany inclou un bon grapat d'activitats, presencials i en línia. L'objectiu és divulgar les propietats d'aquesta fruita seca, tan arrelada a Reus i al territori. Aquesta iniciativa forma part del Pla Estratègic per a la Valorització de l'Avellana i pretén incrementar la presència del producte al territori i poder trobar nous canals de comercialització i valorització.
La presentació ha comptat amb un acte institucional, amb la presència del president de la Cambra de Comerç, Jordi Just; el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació al Camp de Tarragona, Àngel Xifré; l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i el president de la DOP Avellana de Reus, Pere Guinovart. Posteriorment, s'ha fet un tast amb prescriptors.
Només 13.500 hectàrees d'avellaners al territori
Jordi Just ha obert el torn de parlaments i ha remarcat el valor "dels productes de quilòmetre zero com l'avellana, una de les fruites seques més emblemàtiques del nostre territori al qual hem de donar tot el nostre suport". "Lluitarem perquè no desaparegui", ha dit de forma rotunda. Per la seva banda, Pere Guinovart ha posat èmfasi amb la producció i elaboració de l'avellana des de la terra: "No hi ha quilòmetre zero sense pagesos, i això és la clau". Així mateix, Guinovart ha remarcat la "falta d'incentius" perquè els pagesos cultivin la terra i ha recordat que, avui dia, només hi ha 13.500 hectàrees d'avellaners al Camp de Tarragona. El president de la DOP Avellana de Reus ha estat crític quan ha recordat que els preus actuals del fruit sec "no van en consonància amb els costos de producció i perdem diners any rere any". En aquest sentit, aquest 2020 no hi ha excedents d'avellana al territori.
"El Camp de Tarragona no s'entendria sense l'avellana", ha expressat Àngel Xifré en l'inici del seu parlament. Xifré s'ha mostrat orgullós del Temps d'Avellana del 2020 i ha anunciat que el pròxim novembre Prades organitzarà una setmana dedicada a l'avellana de muntanya. Per la seva part, Carles Pellicer ha refermat la idea de "promocionar més el producte i deixar-ne de parlar. Ens hem de posar a treballar". "Fa molt de temps que girem al voltant del mateix i no ens ho acabem de creure", ha dit el batlle.
Després de l'acte institucional, ha tingut lloc un tast d'avellanes, on s'ha pogut conèixer tot al voltant d'aquesta fruita seca abans i després de tastar-la, com textura, olor o gust.
Un gelat de músic com a novetat
Temps d'Avellana es va iniciar el passat 3 d'octubre i tindrà lloc fins al 9 de desembre, dia en què se celebra el Dia Mundial de l'Avellana. Hi haurà activitats diverses, algunes per a prescriptors i altres obertes a tot el públic, jornades gastronòmiques i sortides de senderisme o un concurs de dibuix, entre d'altres.
El president de la Cambra de Comerç, aprofitant l'avinentesa de l'acte, també ha anunciat que pròximament es presentarà el gelat de músic, amb avellana DOP Reus. L'acte estarà apadrinat pel famós cuiner Marc Ribas.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics