Dijous, 21 de Gener de 2021

Una vintena de productors mostren la qualitat del seu oli a la Fira de la DOP Siurana de Reus

13 de Novembre de 2016, per Jordi Sans
  • La fira de Reus és la primera de Catalunya on es mostra l'oli nou de la temporada

    Jordi Sans

Durant els passats divendres i dissabte, la plaça de la Llibertat de Reus ha acollit la fira de referència de l'oli, amb la presència d'una vintena de productors que han presentat el seu oli nou. Alguns recordaven que "a diferència de l'any passat, en aquesta edició la gent ve de manera més esglaonada". Tot i això, es mostren satisfets, ja que molts clients de la fira compren l'oli que consumiran durant la resta de l'any. Els productors també reivindiquen "que s'aposti pel producte de proximitat". El programa de la fira ha inclòs un esmorzar popular, que ha rebut una gran afluència de públic.

Tirada curta però de qualitat

Els productors expliquen que aquest any es preveu recollir menys oli que en altres vegades però creuen que serà d'una "qualitat excepcional. "Poc però bo", sentenciava una paradista. "Tothom que va passant ens diu que l'oli d'aquesta temporada és bo", comenta mentre servia una torrada de pa a un dels visitants. L'organització ha repartit unes 3.000 racions pels assistents, preparades per Casa Borrull, amb llonganissa, pa artesà, tomacons, embotit, avellanes i coca dolça, tot regat amb l'oli nou. La música l'ha posat el grup d'havaneres Veus de Reus.

En l'esmorzar hi ha sobretot gent gran que ja es consideren "habituals" però també hi ha famílies amb nens que aprofiten el bon temps i el sol. "Hem d'acostumar als petits a menjar sa, i la fira de l'oli és una manera d'ensenyar-los-hi que tenim coses bones i de qualitat més a prop del que a vegades pot semblar", diu un pare acompanyat dels seus fills.

La Fira de l'oli DOP Siurana també té una vocació pedagògica. Des del Centre de Desenvolupament de l'Oli s'han organitzat Tastos d'oli oberts, en els quals es tracten les propietats de l'oli i es dóna informació pràctica del producte. "És interessant veure la reacció de la gent quan els parles que l'oli d'aquest any té un gust afruitat", explicava un dels organitzadors de la sessió després de la xerrada.

Fenomen consolidat

El certamen, organitzat per l'Agència Reus Promoció, el Consell Regulador de la DOP Siurana i la Unió Corporació Alimentària de Reus, reuneix a totes les cooperatives de la DOP, el Gremi de Forners de Reus i Comarca, i per primera vegada rep la col•laboració de totes les entitats comercials de la ciutat. Es tracta de la 20a edició i des de l'ajuntament de la ciutat la regidora Projecció de Ciutat, Montserrat Caelles, recordava que "fa 20 anys, l'Ajuntament de Reus va començar a organitzar aquest certamen amb la particularitat que reunia els productors més importants de la denominació. Aquest model de fira, que des de l'inici ha gaudit de gran èxit, s'ha traslladat posteriorment a altres localitats".

En consistori també posa èmfasis a dir que "Reus continua sent la primera Fira de Catalunya on es presenta l'oli nou de la temporada i el primer lloc on els assistents tenen la possibilitat de tastar i comprar una vintena d'olis nous diferents de la DOP Siurana abans que enlloc".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges