Dimecres, 12 de Maig de 2021

El 67% dels espanyols no confia en les institucions europees

La meitat assegura que no entén com funciona la UE, segons Eurostat

12 de Maig de 2014, per ACN
  • Imatge del Parlament Europeu

    ACN

El 96% dels espanyols creu que la situació econòmica del país és molt dolenta, i només un de cada quatre creu que els propers dotze mesos millorarà. De fet, el 52% opina que el pitjor de la crisi encara ha d'arribar. Sobretot al mercat de treball, la principal preocupació dels espanyols, on la majoria dels enquestats preveuen pocs canvis durant el 2014 i on només el 23% preveu millores.

Desconfiança en les institucions

El 67% dels espanyols no confia en les institucions europees i els dubtes encara són majors amb la política nacional. Un 86% no confia en el Congrés i un 87% no es refia del govern espanyol, que creu que intervé massa en la vida quotidiana dels ciutadans.

Malgrat la desconfiança i el desconeixement, només el 25% dels enquestats opina que Espanya aniria millor si estigués fora de la Unió Europea. El 60% es partidari de seguir formant part del club dels 28, a qui atribueixen valors com la pau, la democràcia, els drets humans, la justícia o la llibertat. Això malgrat sis de cada deu enquestats creuen que els estats membres de la UE tenen valors molt distants.

Per als espanyols, el més positiu de la UE és el lliure moviment de persones, béns i serveis i també les relacions cordials que hi ha entre els estats membres, seguida dels programes Erasmus i de la moneda única. Preguntats per quins són els principals reptes que Brussel·les té sobre la taula, els enquestats citen en primer lloc la situació econòmica, després l'atur i les finances dels estats membres i finalment la immigració, que la meitat dels espanyols considera que contribueix molt a l'economia espanyola.

Eurostat també ha preguntat als ciutadans si creuen que les autoritats nacionals són massa tolerants amb els delinqüents. El 87 % dels espanyols han contestat que se'ls hauria de castigar amb més fermesa.

Un terç dels ciutadans europeus confia en la UE


La confiança cap a la UE augmenta entre els ciutadans europeus i se situa al 32%. Eurostat destaca que és superior a la que els ciutadans tenen respecte els seus parlaments nacionals (que se situa al 27%) i dels governs nacionals (26%.

A 13 dies de les eleccions, l'eurobaròmetre també subratlla que el 37% dels europeus pensen que la seva veu compta a la UE i que són cada vegada més optimistes pel que fa a les perspectives econòmiques i al futur dels 28. A 20 estats els enquestats pensen que els propers dotze mesos millorarà la situació financera del seu país d'origen. Tot i així, l'atur segueix sent la principal preocupació pel 49% dels europeus.

L'informe especial d'Eurostat publicat aquest dilluns exposa la percepció que tenen els europeus de la situació econòmica actual dins de la Unió Europea, les seves principals preocupacions i el seu grau de confiança en les institucions polítiques. Es tracta d'un sondeig realitzat a escala europea a principis de març.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges