Segons la investigació de la Guàrdia Civil, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va aprovar per decret d'alcaldia el pagament de 21 factures per import de més de 200.000 euros a l'empresa Inipro els anys 2011 i 2012, en el marc d'un contracte amb l'Institut Municipal de Serveis Socials que es va prorrogar sense seguir la llei de contractació pública. El consistori hauria abonat els imports reclamats tot i els set advertiments de disconformitat dels departaments municipals d'intervenció, secretaria i comptabilitat. L'aixecament del sumari del cas, dictat aquest dilluns pel jutjat d'instrucció número 1, revela que el 80%% de la facturació d'Inipro entre els anys 2010 i 2012 corresponia de forma "massiva" a ajuntaments socialistes.
La CUP, personada com a acusació popular en el cas Inipro, ha donat a conèixer aquest dimarts a la tarda el contingut del sumari que el jutge ha mantingut sota secret durant dos anys. La investigació de la Guàrdia Civil arrenca d'un contracte signat l'any 2010 per l'IMMS per uns serveis d'acollida i foment de la integració d'immigrants. El procediment es va fer per la via del procediment negociat sense publicitat i, l'aleshores gerent, Antonio Muñoz, hi va convidar Inipro, Itinere -filial de la primera- i Gallet Consultors, empresa que solia coincidir amb les altres dues en concursos públics. Totes tres van presentar el seu plec de condicions el mateix dia. Inipro, que va aportar un document pràcticament igual al d'Itinere -fins i tot amb les mateixes faltes d'ortografia-, es va acabar adjudicant el servei per un import de 61.000 euros.
Els anys 2011 i 2012, però, es van fer dues pròrrogues del contracte al marge de la normativa de contractació, en els quals l'empresa va facturar uns 215.000 euros més al consistori. Segons la Guàrdia Civil, durant 20 mesos -entre l'abril del 2011 i el desembre del 2012- els departaments d'intervenció, secretaria i comptabilitat de l'Ajuntament de Tarragona van emetre fins a set informes negatius sobre 21 factures girades per l'empresa i van realitzar "advertiments expressos d'il·legalitat". Malgrat això, segons el sumari, el gerent, Antonio Muñoz, verificava els treballs i conformava les factures, i l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, n'autoritzava el pagament mitjançant decret d'alcaldia.
La Guàrdia Civil veu en el cas la comissió dels presumptes delictes de malversació de diners públics, prevaricació, blanqueig de capitals, tràfic d'influències i alteració de preus en concursos públics. Fins ara, el jutge ha imputat l'exgerent de l'IMSS, Antonio Muñoz, i un extreballador d'Inipro, Alejandro Caballero, que a la vegada és militant socialista i està defensat per l'advocat Francisco Zapater, exregidor del PSC al consistori tarragoní. "Com pot ser que, davant de tot això, s'hagi insistit que aquí no ha passat res? L'únic que podem dir és que la investigació avanci i que arribi tan amunt com es pugui", ha apuntat la portaveu de la CUP, Laia Estrada.
La formació ha explicat que, arran de la investigació, "no queda clar a què es va dedicar l'empresa ni com justificava els seus treballs". De fet, la CUP s'ha referit a les declaracions d'alguns treballadors de l'IMSS recollides en el sumari, en les quals afirmen desconèixer quin era el propòsit encomanat a l'empresa Inipro. Estrada ha explicat que, segons la documentació aportada, Inipro "havia de potenciar l'associacionisme de persones migrades". La investigació judicial continua i el jutge ha ordenat la pràctica de més diligències. En aquest sentit, la CUP assegura que, si el magistrat no ho sol·licita, l'acusació popular que exerceix demanarà que se citi a declarar Ballesteros per aquest cas.
'Si Ballesteros no hagués firmat les factures, hagués pogut ser acusat d'enriquiment injust'
El govern municipal ha reaccionat a la compareixença de la CUP i ha recordat que l'alcalde ja va explicar a la junta de portaveus que havia signat factures amb informes desfavorables de la intervenció municipal. "L'alcalde havia de firmar les factures un cop es va acreditar que la feina es va fer i, si no les hagués firmat, hagués pogut ser acusat d'enriquiment injust, aspecte que el propi alcalde va explicar extensament a la darrera junta de portaveus avalat per la secretaria municipal", ha manifestat la portaveu del govern, Begoña Floria.
En un comunicat, Floria ha considerat "altament imprudent l'actitud d'avui dels dos regidors de la CUP, que han donat a conèixer el contingut de les investigacions de la Guàrdia Civil en relació al denominat cas Inipro". Floria ha titllat d'"especialment greu" que la CUP hagi esmentat funcionaris, treballadors municipals i persones particulars en la roda de premsa, "intentant provocar un judici públic amb interpretacions subjectives del contingut del sumari que atempten contra el honor i dret a la defensa de qualsevol d'aquestes persones, drets que recull el nostre sistema democràtic".
La portaveu ha afegit que des de l'Ajuntament "estem totalment a disposició de la justícia per aclarir aquest o qualsevol altre aspecte que se'ns sigui requerit. El que no farem és convertir aquest tema en un judici públic a demanda de la CUP". En aquest sentit, ha lamentat especialment que la CUP "intenti convertir aquest cas en un espectacle d'escarni públic amb objectius purament polítics".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics