Dissabte, 28 de Novembre de 2020

Tot admirant el castell de Ferran

Tindria el seu origen en una torre de defensa documentada el 1197

13 de Setembre de 2020, per Marc Busquets
  • Una imatge de l'exterior del castell de Ferran

    Dipta.cat

Aquest diumenge us proposem una sortida per redescobrir el castell de Ferran, a Tarragona. Es tracta d'un conjunt d'origen medieval, que segons algunes fonts tindria el seu origen en una torre de defensa, tot i que l'edifici visible en l'actualitat és fruit de reformes posteriors. El conjunt està delimitat per una muralla amb torres que protegeix un pati, així com per diverses estances. En clau històrica, cal destacar que la torre en qüestió està documentada de 1197, tot apareixent en una donació testamentària en què Guillem de Granada va deixar el castell de Ferran, junt amb el de La Granada, al seu nebot Berenguer de Castellet.

Modificacions al llarg dels segles

Més endavant, el 1230, Guerau VI de Cervelló el va cedir a la seva filla Felipa. Al llarg del segle XIV va estar sota el domini de l'església de Tarragona, per passar ja els últims anys del segle XVII a mans del marquès de Tamarit, Francesc de Montserrat i Vives. Actualment, el castell de Ferran és una construcció gòtico-renaixentista molt modificada en l'època moderna, i d'esperit historicista i romàntic. En diversos detalls es pot observar precisament l'escut dels marquesos de Tamarit. El castell és ara una casa residencial de propietat privada i no es permet de visitar-ne l'interior.

En conjunt, el castell de Ferran destaca per la muralla afaçanada a la plaça principal, on s'hi veu un arc apuntat sobre el qual es troben diverses espitlleres. Altres elements notables de la muralla són una torre quadrangular emmerletada i un torricó.

Una ruta

En la façana oriental es conserva un matacà, i altres elements rellevants són algunes finestres geminades, amb arquets trilobulats i altres finestres gòtiques. El cos central de l'edificació està format per dues plantes. Com a detall curiós, cal subratllat la presència de diverses gàrgoles de la façana. 

La visita a l'exterior del castell es pot complementar amb les que poden fer-se als d'Altafulla i Tamarit. De fet, es pot organitzar una ruta senderista que també us permetrà gaudir de la costa i les platges d'aquest racó del Tarragonès. Si sortiu precisament del castell d'Altafulla i enfileu el carrer de la Bassa, l'itinerari us durà a un camí que segueix el pont de l'A-7, l'àrea de servei del Mèdol i l'autopista AP-7. Més tard trobareu el camí del barranc de la Mora, i si us manteniu al costat del càmping Torre de la Mora arribareu a la platja i podreu gaudir de les vistes del Castell de Tamarit. La desembocadura del riu Gaià, finalment, us guiarà de nou per un camí que us permetrà tornar a l'origen de la caminada. En aquest enllaç us podeu descarregar la ruta. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics