Una activitat del tot inusual, presentava ahir el solar on es troben les restes del teatre romà de Tàrraco. Nombrosos operaris i responsables del projecte de recuperació d'aquest monument declarat patrimoni mundial de la Unesco es van aplegar al jaciment en el que era el primer i esperat dia d'inici d'unes obres que acabaran amb l'obertura del recinte a les visites públiques i amb la conversió de tot l'espai en “el parc arqueològic més gran de Tarragona”, que inclourà des del mateix teatre romà fins a les termes de Sant Miquel, segons fonts del Departament de Cultura de la Generalitat, propietària del monument.
Tant l'Ajuntament de Tarragona com dos dels principals organismes relacionats amb l'arqueologia amb seu a la ciutat, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i la Reial Societat Arqueològica Tarraconense (RSAT), van celebrar ahir l'inici de les obres, tot i que amb reserves i crítiques per la controvertida estructura de ferro que, segons el projecte signat per Antoni Gironès, es construirà sobre l'antiga graderia romana per recrear-ne la volumetria i fer comprendre millor al visitant les dimensions d'aquest teatre que va ser construït el segle I aC. “Creiem que [la gran malla de ferro] no és la solució ideal, perquè serà molt impactant visualment i no ens convenç”, va explicar la presidenta de l'Arqueològica, Pilar Alió, que, malgrat això, va destacar: “Valorem com a fet important que és faci alguna cosa al teatre, perquè des dels anys setanta la ciutadania i la mateixa RSAT hem lluitat per salvar el monument.”
En la mateixa línia es va pronunciar el director de l'ICAC, Joan Gómez Pallarès, que creu que amb la recreació metàl·lica de les grades “l'espectador tampoc no podrà entendre” amb detall el monument, llevat que s'acompanyi amb un centre d'interpretació. “Aquesta estructura no s'ajusta a la realitat del coneixement que tenim sobre el teatre, que tenia tres grans fileres de seients i que amb l'estructura de ferro sembla que només en tingui dos”, va puntualitzar, i va lamentar la “poca informació” que té sobre el projecte que ara s'executa.
Per la regidora de Patrimoni, Begoña Floría, aquesta malla metàl·lica també és qüestionable, però, igual que els dos anteriors, valora l'inici de les obres com “una reivindicació històrica”: “Veiem la llum al final del túnel. Com que del monument no es pot reconstruir, perquè es conserva un percentatge de les restes molt baix, qualsevol altra solució és opinable i qüestionable, però allò important és que es faci alguna cosa per recuperar-lo.”
D'altra banda, sobre el centre d'interpretació que, segons ja va avançar aquest diari, es construirà a la cantonada dels carrers Sant Magí i Caputxins, i que tindrà més de 1.000 metres quadrats, Floría va indicar que també serà utilitzable com a centre cívic per aquesta zona de la part baixa de la ciutat.
Comencen les excavacions
Les actuacions que es duen a terme des d'ahir al teatre romà de Tàrraco són parcials i afecten a la cavea (on hi havia les grades) i l'orquestra, però no inclou ni l'escena ni els jardins, que formaran part d'una segona fase. Les obres actuals tenen un pressupost d'aproximadament 800.000 euros. Avui mateix començarà una intervenció arqueològica, amb l'objectiu de descobrir més grades romanes. Paral·lelament es restauraran i consolidaran les restes del teatre de Tàrraco conegudes actualment. Altres obres seran la consolidació del mur del carrer Caputxins i, finalment, la intervenció més controvertida: la construcció i instal·lació d'una gran estructura de ferro sobre la cavea, que recrearà les antigues graderies romanes.
Un projecte de l'arquitecte Antoni Gironès que permetrà al visitant saber quina geometria i escala tenia el monument. Aquesta actuació començarà un cop acabat el procés de restauració, durarà un any i tindrà un cost de 450.000 euros, pagats conjuntament entre la Generalitat i el Ministeri de Fomento a través de l'1% cultural.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics