Dilluns, 11 de Desembre de 2023

Continuïtat política a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

L'oposició reclama al govern debatre als plenaris els aspectes més importants del municipi

16 d'Agost de 2016, per Enrique Canovaca
  • Plenari de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

    Cedida

Diversificar l'economia del municipi per captar més turistes o indústria. Aquest ha de ser el principal l'objectiu de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, compartit pel govern municipal del PSC i la FIC, així com per l'oposició de CiU, ERC i PP. No obstant, govern i oposició difereixen sobre l'estat de la qüestió. Mentre l'alcalde, Alfons García, defensa que la valoració del primer any és positiva perquè s'han desencallat projectes com el centre de visitants del Coll de Balaguer i s'ha inaugurat l'Hospital Gòtic, l'oposició li reclama un estudi amb perspectiva de futur per pal·liar la possible marxa de la central nuclear o la rebaixa dels ingressos per impostos. La política en aquest municipi es caracteritza per una continuïtat respecte als anys anteriors.

"La valoració és positiva perquè hem tingut l'oportunitat de tancar algun dels projectes que es van quedar oberts del mandat anterior, donant continuïtat a l'acció de govern", assegura Alfons Garcia, qui reconeix que la majoria d'aquests projectes no s'han consensuat amb l'oposició "però s'ha anat informant i hi havia una coincidència en fer-los". Els més importants, a banda dels ja esmentats, són a Vandellòs: la remodelació de la plaça de Gil Vernet, les obres de la qual han de començar a l'octubre, i la residència d'avis amb 12 places.

Precisament, Garcia reconeix que aquest equipament dirigit a la gent gran s'ha endarretit "més del que ens hagués agradat, pensàvem que seria més àgil aprovar-ho però hi han hagut molts canvis administratius". No obstant, l'alcalde assegura que el projecte ja està aprovat, amb una ivnersió de 250.000 euros, i que espera que en el ple d'aquest agost es liciti l'obra. L'objectiu és que entri en funcionament a principis de 2017, amb l'adjudicació a una empresa externa (Sagessa gestiona els equipaments sanitaris del municipi). Posteriorment, "treballarem perquè la Genralitat concerti algunes places i sinó donarem suport com a Ajuntament als nostres ciutadans".

En el cantó positiu, l'alcalde ressalta la cessió per part del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) del Coll de Balaguer, per tal de fer un centre d'interpretació. Aquest projecte lliga amb la intenció d'atraure més turistes al municipi. A la vegada, Garcia subralla la lluita coordinada amb altres municipis de la Costa Daurada per acabar amb la venda il·legal, focalitzat al mercat dels diumenge. "Farem diverses campanyes informatives per conscienciar a la ciutadania que no han de comprar d'aquesta manera. És difícil perquè la gent se sent atreta per aquestes ofertes, però ho hem de fer", remarca Alfons García.

Un estudi per a la viabilitat econòmica del futur

La portaveu de CiU a l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Mònica Boquera, qualifica el primer any de mandat de "continuïsta", amb l'objectiu d'acabar grans projectes que provenien d'anys enrere com la Casa de la Cultura o la reforma de la plaça de Gil Vernet. "No hi ha cap projecte nou", ha assegurat Boquera, qui ha subratllat que la majoria de decisions importants s'han pres a la Junta de Govern Local i no s'han discutit en les comissions informatives.

Boquera reclama al govern municipal que faci un estudi per a la viabilitat de l'economia de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant en un futur, tenint en compte la possibilitat que s'acabi tancant la central nuclear. "Aques fet ens pot afectar molt i la decisió no depèn de nosaltres", ha explicat la regidora de CiU, que ressalta que quan ells governaven van crear dos polígons industrials al municipi. "Creiem que la clau és tenir més indústria i apostar pel turisme, però el govern hauria de fer un estudi ampli per mirar les possibilitats".

Sobre el projecte de la residència d'avis a Vandellòs, Boquera s'ha queixat que encara no hi ha prou informació disponible: "no sabem quin tipus de gestió hi haurà i si es disposaran de places concertades". De fet, la portaveu de CiU no creu que l'Ajuntament hagi de subvencionar de forma permanent places a la residència i que hi ha d'haver un compromís de la Generalitat de Catalunya.

Aposta pel turisme i el patrimoni històric

El portaveu d'ERC, Manel Barceló, no fa una valoració negativa del primer any de mandat del govern municipal, "però tampoc positiva". Barceló indica que manca una mica més de diàleg amb l'oposició -la majoria de propostes s'han aprovat per la Junta de Govern- i subratlla en la importància de diversificar l'economia de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, per aconseguir no dependre tant de la central nuclear. "Ja no és una qüestió de si tancarà o no, també pot ser que baixi la recaptació d'impostos o que aquests vagin a d'altres administracions", ha afirmat Barceló.

Pel regidor d'ERC, cal que Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant aposti, del tot, pel turisme i el patrimoni històric. D'aquí que es congratuli de la recent inauguració del centre de visitants de l'Hospitalet. En el cantó negatiu, però, Barceló destaca que el projecte de construcció de la residència d'avis a Vandellòs "està encallat" des de fa temps i "no se sap" quina estructura tindrà. El regidor s'ha mostrat favorable a la realització d'un estudi sobre el futur econòmic del municipi.

Més transparència

La portaveu del PP, Sílvia Pujol, també es queixa que qualsevol qüestió important del municipi s'aprova a la Junta de Govern i "al ple només passen coses supèrflues a les quals no et pots negar". "Veiem poca transparència i immobilisme, sí que és veritat que ells tenen majoria però ens agradaria més deferència", assegura Pujol, qui sí s'ha mostrat contenta pel nou projecte de l'hospital gòtic, finançat en part perl'1,5% cultural de l'Estat i que "suposa un atractiu turístic pel municipi".

De fet, la regidora del PP considera que cal compensar amb el turisme el possible tancament de la central nuclear, "perquè a la llarga es tancarà" i aposta, entre d'altres qüestions, per incrementar l'oferta hotelera.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges