Dimarts, 19 de Novembre de 2024

Creen un mapa per identificar porcs vietnamites assilvestrats i híbrids al Camp de Tarragona

És una iniciativa que duen a terme els caçadors del territori amb la col·laboració dels Agents Rurals

06 de Març de 2017, per ACN
  • Pla obert de dos porcs vietnamites, un híbrid, al costat d'una tanca d'una casa a la Selva del Camp

    ACN

Al Camp de Tarragona hi ha desenes de porcs vietnamites que en un principi eren domèstics i ara campen en llibertat. Alguns són híbrids perquè s'han començat a creuar amb el porc senglar i ja s'apropen a nuclis urbans. Per controlar-ho, la Federació de Caça elabora un mapa en col·laboració amb els Agents Rurals per identificar on hi ha presència d'aquests animals per després prendre mesures. Segons ha explicat el president dels caçadors a Tarragona, Joaquim Vidal, ara prenen nota dels entorns on són vistos i després, els agents rurals podran fer inspeccions per veure si l'animal està assilvestrat. "Ara és el moment d'actuar perquè la situació no passi de la ratlla", ha assenyalat Vidal, que recorda que a la zona ja hi ha una gran quantitat de porcs senglars que es podria agreujar amb l'augment dels porcs vietnamites.

Fins ara, s'han detectat porcs vietnamites i híbrids de porcs senglars a la Selva del Camp, Alforja, Montblanc i en zones pròximes del Vendrell. En les darreres setmanes, segons explica el president dels caçadors a Tarragona, se n'han detectat també per Boscos de Tarragona o per la vall del Llorito.

Vidal ha explicat que la proliferació de porcs vietnamites al camp ve de cinc o sis anys cap aquí, després que comencés a ser moda tenir aquests animals com una mascota domèstica. "Ho veiem des que es va emetre la sèrie de 'Porca Misèria' a TV3", diu Vidal exemplificant com es va popularitzar tenir a casa aquest animal. La cria de porc vietnamita es pot comprar per un preu assequible per internet i el conflicte a casa arriba quan es va fent gran: "després, pesa 50 quilos, passeja pel menjador de casa, fa nosa i olors", detalla el secretari de la Federació de Caça, que argumenta que hi ha propietaris que abandonen l'animal al camp.

"Pot ser que s'escapin, que estiguin en un mas i no tornin a dormir a la nit, o potser el deixen anar", aventura Vidal, que veu que una de les solucions és identificar els animals i mirar qui en té en propietat i en quines condicions. "L'animal no pot estar pasturant al mig del camp: quina garantia tens que et tornarà o que no el muntarà un porc senglar?", es pregunta. "Qui en tingui, que tingui cura, els tingui en un recinte tancat i s'estableixin unes mesures", continua. Que estigui en llibertat i les truges puguin ser muntades pels porcs senglars pot fer créixer de manera considerable la població perquè mentre que els porcs senglars poden tenir uns quatre o cinc garrins, el vietnamita en pot fer fins a deu o més. Així, el principal problema seria que creixeria encara més la població d'un animal que els caçadors ja consideren difícil de controlar perquè està en augment constant.

Primer el mapa, després les captures

L'elaboració del mapa, que tot just comença, s'allargarà fins entrat el setembre o l'octubre. Aleshores, una vegada delimitada la zona on habiten els porcs vietnamites, serà quan s'haurà de decidir com s'actua. "Farà falta voluntat política", avança Vidal, que diu que caldrà veure si la competència és dels ajuntaments o d'Agricultura. "En zones urbanes no es pot caçar a trets però hi ha uns altres mitjans, sense que hagi de ser la mort, per fer captures", detalla.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics