Cinc famílies que viuen en un edifici al barri de Bonavista, a Tarragona, estan recollint aquest diumenge totes les seves pertinences, mobles i electrodomèstics inclosos, per una ordre de desallotjament de l'edifici on viuen, en perill d'ensorrament. Els afectats, tots propietaris dels pisos –alguns dels quals encara paguen la hipoteca-, han de deixar el bloc abans de les quatre de la tarda de dilluns per ordre de l'Ajuntament de Tarragona després que serveis tècnics hagin examinat l'edifici i determinat que el seu estat és molt deteriorat. Alguns dels pisos estan apuntalats però aquesta mesura no és suficient. El consistori facilitarà estades en hotels per reallotjar les famílies els primers dies, però els afectats reclamen un lloguer social.
L'edifici afectat està al número 14 del carrer Disset del barri de Bonavista, limita amb un descampat de terra per un fort pendent i es va construir el 1978. Segons han explicat els veïns a l'ACN, l'edifici es va començar a deteriorar l'any passat, quan van aparèixer esquerdes i es van haver d'apuntalar alguns pisos. Una de les afectades, Carmen Castillo, va anar a l'Ajuntament de Tarragona a l'estiu per explicar en quina situació vivien. Segons Castillo, el consistori va dir-los que en un període d'entre dos o tres mesos els serveis tècnics municipals visitarien l'edifici però un cop va enviar l'informe independent, amb fotos, els tècnics van veure la urgència de l'assumpte.
A principis de setembre, l'arquitecte va reclamar que es desallotgés l'edifici de manera immediata però després, un cop feta la visita amb els serveis socials, es va decidir apuntalar dos pisos i uns baixos d'urgència. Tot i l'actuació, els pisos han continuat cedint i les esquerdes s'amplien dia rere dia. "Veient el panorama, divendres ens van dir que ens donaven 72 hores per recollir les coses i desallotjar", ha explicat Castillo. A corre-cuita, els afectats han mobilitzat amics i veïns per poder treure tot allò que volen endur-se i portar-ho a cases de familiars. Tot i la tristesa que els provoca marxar, reconeixen que no poden continuar vivint sota el sostre de l'edifici perquè senten que no és segur. De fet, amb les darreres pluges es va viure una situació de perill perquè l'aigua filtrava per les esquerdes fins a una zona pròxima al quadre de llums.
Les cinc famílies es queixen que l'Ajuntament no els ha informat si es farà algun tipus d'actuació amb el bloc, un edifici de propietat privada, un cop es tapiï dilluns: "no sabem si el tiraran a terra i el deixaran com a solar, si ens ajudaran a arreglar-lo o faran algun tipus d'actuació", ha lamentat Castillo, que explica que els veïns tampoc tenen diners per fer més actuacions en un edifici com aquest. De fet, segons les famílies, l'origen del problema no es troba en la cimentació del bloc, sinó en el moviment de terra. "És el terreny el que cedeix i l'Ajuntament no ho vol reconèixer per escrit", es queixa. "Diuen que arreglem el bloc, però si ho fem i el terra es continua movent i tornen a sortir esquerdes, què fem?", es pregunta Castillo, que alerta també que si el seu bloc cedeix, també ho farà un altre edifici del carrer Un.
També lamenten que el consistori, mitjançant els serveis d'atenció a les persones, només els facilita tres nits d'hotel sense saber on aniran després. Així, Antònia Pacheco, una altra veïna del bloc, demana que l'Ajuntament els faciliti un habitatge amb lloguer social a les cinc famílies i que, així, ella es pugui establir de manera segura amb els seus fills petits. "Ho hem perdut tot: el temps d'hipoteca pagat, tot allò invertit, i les coses que no ens podem endur", ha recordat Pacheco, que encara paga la hipoteca del pis que ara ha de deixar.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics