Dimecres, 17 de Juliol de 2024

El bo social només arriba a un 10% de les famílies amb pobresa energètica de Reus i Tarragona

Els ajuntaments d'ambues ciutats realitzen 50 auditories energètiques per millorar les factures

04 de Juliol de 2016, per Enrique Canovaca
  • Reunió de la Taula de la Pobresa Energètica de Reus i Tarragona, a Cal Massó

    Clàudia Ruiz

  • D'esquerra a dreta, Dani Rubio, Montserrat Vilella i Ana Santos

    Clàudia Ruiz

Que les persones o famílies amb vulnerabilitat econòmica puguin accedir a modalitats d'ajuts més adients i al bo social. Aquesta és un de les principals conclusions de la reunió de la Taula de la Pobresa Energètica de Reus i Tarragona, celebrada, aquest dilluns, al Cal Massó, a la capital del Baix Camp. Una de les dades més significatives i que cal millorar és l'accés al bo social que donen les empreses de subministrament de gas i electricitat, essencialment, i que només arriba a un 10% d'aquelles persones o famílies que reben ajuts municipals per pagar les factures. A Reus, el darrer 2015 van ser 715 les subvencions atorgades per pagar la llum i 182, el gas.

"El bo social arriba a un tant per cent molt baix de persones amb vulnerabilitat", ha assegurat el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus, Dani Rubio, qui també ha detallat que en les mocions aprovades durant el darrer any als dos plenaris, ja hi ha una petició a les empreses i les administracions superiors per tal que solucionin aquesta anomalia. "Nosaltres no podem obligar a les companyies privades a fer els canvis i ja ampliem el bo social en el cas de l'aigua", ha explicat la consellera de Serveis a la Persona de l'Ajuntament de Tarragona, Ana Santos.

De fet, les empreses que subministren aigua a Reus i Tarragona són municipals, i per tant, aquí sí que els ajuntaments tenen competències per millorar les condicions d'accés. Amb el bo social de llum i gas, les famílies només poden acollir-se si tenen tots els seus membres a l'atur o sense tenir pràcticament cap ingrés, una situació que avui dia no és generalitzada.

"Com a ajuntaments, ens limitem a fer els informes preceptius de vulnerabilitat social", ha manifestat la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella, qui creu que la solució passa per una normativa en l'àmbit català o estatal. No obstant, cal recordar que el Tribunal Constitucional ha suspès gran part de la Llei per a la pobresa energètica, un fet que dificulta pressionar a les companyies amb possibles sancions.

Una altra de les conclusions que s'han presentat a la taula entre Tarragona i Reus és que la majoria de les famílies sol·liciten un sol ajut. Així doncs, ambdós ajuntaments s'han fixat l'objectiu de modificar la contractació de les subvencions per fer-la més òptima i reduir el nombre total de sol·licituds.

50 visites per realitzar preauditories energètiques

Una de les mesures impulsades per Tarragona i Reus és la realització de cinquanta preauditories energètiques, amb la col·laboració del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona, per tal de millorar la factura que paguen les famílies amb risc de vulnerabilitat social. L'Ajuntament de Reus s'ha centrat en vint-i-cinc habitatges que requerien millores menors, s'han detectat els problemes i s'ha realitzat una atenció personalitzada sobre les facutres.

Pel que fa a l'Ajuntament de Tarragona, aquest ha incorporat altres criteris socials a l'hora de seleccionar les famílies que s'han beneficiat de la preauditoria, més relacionats amb la situació de pobresa. De fet, el consistori tarragoní ha incorporat el seu projecte com a part de l'equip de professionals de la Casa d'Oficis, integrada dins de Treball als Barris i subvencionada pel Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu.

Montserrat Vilella ha indicat que de les famílies visitades en ambdues ciutats, la majoria de casos o bé tenen una pobresa estructural o són famílies amb dificultats per pagar la factura. En aquest sentit, "si els ajuntaments hem de pagar les factures, hem d'intentar que siguin les més baixes possibles". De fet, els consistoris s'han trobat casos de persones que paguen de mínim de llum i gas molt més del que necessiten, un fet que encareix les factures.

Estrena d'una pàgina web

La Taula de la Pobresa Energètica de Reus i Tarragona ha estrenat una pàgina web per tal de difondre aquesta problemàtica, informar de les accions que realitzen els ajuntaments i oferir les dades recollides fins ara. Com a línies d'actuació futures, la taula s'ha compromès a treballar la implantació d'un punt d'informació a la ciutadania per explicar fàcilment con rebaixar les factures i planificar les actuacions de millora en els diversos habitatges auditats.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital pobresa energètica

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  04 de Juliol de 2016

Realment baixa l'atur?

No sé ben bé com es fan aquestes auditories però no és suficient parlar de families i caldria parlar de persones solitàries. Hi ha molts individus aplicats a les normes que no entenen i no volen entendre quines son les prioritats! No entenc veure molts individus que mostren la seva activitat asseguts hores i hores sense fer res, res de res. No entenc que es pugui parlar pels mòbils dotzenes de minuts quan demanen ajuts. No entenc que consumeixin aigua embotellada, quan no tenen treballs productius, quan jo no faig!

Reportatges