Dijous, 09 de Gener de 2025

Siurana, un clàssic turístic amb bona salut

El fenomen d’El nazi de Siurana afecta positivament les visites que han augmentat aquest juny

03 de Juliol de 2016, per Isabel Martínez
  • Visita teatralitzada a Siurana

    Isabel Martínez

  • Isabel Martínez

  • Anaïs Chauveau, de l'hotel La Siuranella

    Isabel Martínez

  • Mercè Pérez, responsable de l'agrobotiga del poble

    Isabel Martínez

  • Toni Arbonès regenta el càmping de Siurana

    Isabel Martínez

A diferència d’altres anys, el juny ha estat un bon mes pel turisme de Siurana, segons reconeix Mercè Pérez, responsable de l’agrobotiga del poble. ”Juny sol ser fluix perquè la gent prefereix anar a la platja i torna a venir al poble al juliol i a l’agost però enguany ha estat diferent”, diu mentre comenta que una de les novetats de la temporada és que s’han començat a veure visitants japonesos a la població. Un públic que s’ha afegit al tradicional turista britànic o francès que ja freqüentava el poble altres anys.

Malgrat que el període fort del seu establiment es mou entre els mesos de setembre i Setmana Santa, el propietari del càmping, Toni Arbonès, confirma la impressió descrita per Pérez. Per Arbonès, un dels factors decisius dels bons resultats del seu establiment els passats mesos és que enguany “no ha fet ni fred ni calor extrema”, cosa que ha ajudat a mantenir bones xifres d’ocupació entre el client escalador al qual s’adreça el seu negoci. Un altre dels temes que Arbonès també apunta és la important presència que la població ha tingut a la televisió durant els primers mesos de l’any, un fet que, al seu parer, pot haver contribuït a augmentar la xifra de visitants habituals durant l’actual etapa estiuenca.

Si el client tipus és molt específic al càmping de Siurana, els usuaris de l’hotel La Siuranella són molt més diversos. D’aquesta forma ho confirma la cara visible de l’establiment, Anaïs Chauveau, que regenta el negoci des de 2010 després d’encarregar-se durant uns anys únicament del restaurant. “Hi ha client nacional però també de procedència molt variada, del Benelux, d’Estats Units o inclús d’Austràlia”, descriu. Aquesta diversitat de perfils fa també que els usuaris busqui activitats diferents per realitzar al poble des de l’escalada, l’enoturisme, la simple desconnexió, etc.. Chauveau explica, per exemple, que hi ha fins i tot clients nostàlgics que venen caminant perquè van fer el servei militar a Castillejos i recorren la muntanya.

Visites dinamitzades i teatralitzades

Una de les darreres novetats dels últims mesos al poble és el retorn de les visites guiades adreçades sobretot a un públic familiar. Amb un balanç de 1.800 participants en 9 mesos, la portaveu de Còdol Educació, Mar Morelló, valora molt positivament el resultat d’aquesta oferta lúdicocultural impulsada pel Patronat de Turisme de Cornudella des de finals de setembre de 2015. “No és la típica visita guiada avorrida”, afirma Morelló mentre comenta les diferències entre els dos formats que el client pot triar: la dinamitzada que s’ofereix cada cap de setmana a les 12 del migdia amb una durada d’hora i mitja i la teatralitzada que es realitza cada segon cap de setmana del mes durant un temps similar.

Morelló posa èmfasi en què la visita dinamitzada explica no només el component històric de l’indret sinó que intenta donar diferents elements perquè els assistents entenguin l’emplaçament des d’un vessant geològic, cultural i, evidentment, del seu passat. “Fem participar a la gent, els fem posar-se un turbant, fent-los viure en pròpia pell com seria una mica la vida d’aquell castell”, assegura mentre afegeix que després d’explicar la llegenda del Salt de la Reina Mora també es narra la història posterior marcada pel cristianisme.

Pel que fa a la visita teatralitzada, el seu fil conductor són dos personatges: un àrab i un trobador o trobadora, depenent de les sessions. En aquesta visita, es posa, sobretot, l’accent en les llegendes i històries relacionades amb l’indret des de la clàssica i conegudíssima Reina Mora, passant per la de donya Blanca, filla del comte de Prades, la del rei Carles el Coix o la del seu fill, Sant Lluís.

Aquest juliol, com a novetat, Còdol oferirà, en col·laboració amb l’hotel La Siuranella, el que denominen una experiència G-Astronòmica en la qual es combinarà l’observació de les estrelles amb la degustació d’un menú inspirat en els cossos celestes. Durant alguns dies concrets de juliol, agost i setembre, la visita teatralitzada s’oferirà per la tarda per poder contemplar la posta de sol des del poble acompanyat d’un tast de vins.  

El nazi, un factor d’atracció dels darrers temps

Distingida per l’art de poetes com Josep Carner que va escriure versos eloqüents sobre el majestuós enclavament d’aquest poble del Priorat, pintors com Joan Miró que van immortalitzar-la o escriptors i intel·lectuals com Joan Sales que van residir-hi, Siurana no és -precisament- una desconeguda pel públic en general. Tot i així, la recent publicitat que el bestseller ‘El nazi de Siurana’, del periodista Toni Orensanz, ha donat a la població l’ha resituat en l’imaginari de molts lectors a nivell nacional.

Tot i que Pérez afirma que al poble hi ha veïns als quals “els hi ha sap greu que es parli del nazi”, reconeix que molts visitants se li adrecen encuriosits preguntant pel xalet de Jan Buyse, l’anomenat nazi de Siurana. Molts d’ells –afegeix- busquen la casa perquè volen immortalitzar-se davant l’indret. “Siurana ha estat històricament un espai de refugi com, per exemple, en època medieval dels càtars”, descriu Morelló, qui reconeix que, arran de l’èxit de l’obra d’Orensanz, Còdol també fa referència a aquest episodi recent de la vida de la vila.

Preguntat per aquest veí de Siurana convertit en famós inesperadament, Arbonès –que durant molts anys va regentar el refugi- relata algunes anècdotes de Buyse al qual va conèixer personalment mentre que Chauveau comenta que els seus clients s’interessen més aviat per l’antítesi ideològica del nazi, Joan Sales, autor d’Incerta glòria i editor de l’escriptora Mercè Rodoreda.. I és que, de fet, l’hotel La Siuranella  limita amb la casa que l’autor va ocupar al poble durant anys.

Aparcament

En matèria de serveis,  el poble està duent a terme una prova que consisteix en oferir un aparcament alternatiu al tradicional situat al costat del castell. Aquest aparcament té un preu voluntari de dos euros i el gestiona l’Associació d’Amics de Siurana.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital siurana reportatge turístic
reusdigital.cat Reus Diari Digital siurana reportatge turístic
reusdigital.cat Reus Diari Digital siurana reportatge turístic
reusdigital.cat Reus Diari Digital siurana reportatge turístic

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Joan Huertas  03 de Juliol de 2016

Siurana......

....sempre tindrà els seus visitants fidels,es faci o no publicitat turistica ,perquè es un poble de pesebre dels que ja no en queden, damunt un paisatge meravellós. Quant l´has visitat i tornes.