Un cop més: sí!
El bon treball de l'ensenyament universitari a les nostre contrades i a Catalunya ens situa en llocs capdavanters. Felicitats!
La recerca demostra la relació entre ingerir aliments amb carbohidrats amb un índex glucèmic elevat (com els cereals refinats, el pa, les pastes blanques i els dolços) i més risc de patir una fractura osteoporòtica
Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han demostrat que la ingesta d’aliments amb carbohidrats amb un índex glucèmic alt, com poden ser els cereals refinats, el pa, les pastes blanques o els dolços, augmenta el risc de patir una fractura osteoporòtica.
Són aliments que es descomponen ràpidament durant la digestió i alliberen glucosa a la sang. Estudis recents han posat de manifest la importància de la qualitat dels carbohidrats per tenir millor salut cardiovascular, millor control de la glucèmia i, per tant, de la diabetis tipus 2, i s’ha vist que podria tenir també beneficis per a algun tipus de càncer.
No obstant això, aquesta és la primera vegada que es demostra la importància de la qualitat dels hidrats de carboni sobre la salut òssia i el consegüent risc de fractura. Són els resultats d’un treball coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV que ha fet l’investigador predoctoral Jesús F. García-Esparver i han liderat la investigadora Mónica Bulló i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, Jordi Salas-Salvadó, membres de la Xarxa CIBER.
El grup d’experts atribueix aquests beneficis sobre la salut òssia a la qualitat nutricional dels hidrats de carboni de baix índex glucèmic amb alt contingut en fibra, antioxidants i altres substàncies bioactives amb potencial antiinflamatori.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics