Una setantena de treballadors de les ambulàncies de les zones de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Lleida s'han concentrat aquest dimecres al matí davant la seu de la UTE Egara-Lafuente, ubicada al polígon Riu Clar de Tarragona. Els empleats de les ambulàncies s'han concentrat mentre els representants dels tres comitès d'empresa s'han reunit amb la direcció a fi de resoldre el conflicte laboral que arrossega la UTE. Els treballadors denuncien que la UTE vol imposar un nou quadrant laboral, eximint-los de les hores d'excedència i contractant nou personal de forma precària perquè les assumeixin, mitjançant l'aplicació de l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors.
Amb una plantilla conjunta de 800 treballadors, el col·lectiu avisa d'endurir les protestes i no descarta de convocar vagues si les negociacions -tant amb la reunió amb direcció com amb la mediació de Salut- no arriben a bon port. De moment, la primera reunió amb la direcció de l'empresa no ha estat gens fructífera, segons han avançat fonts del comitè. No s'ha arribat a cap acord i, segons el col·lectiu, l'empresa no ha volgut facilitar cap informació dels canvis d'horaris ni arguments que justifiquin l'aplicació d'aquest article 41. "No ens volen aclarir res i ni tan sols han volgut signar l'acta de la reunió", ha manifestat Paco Muñoz, delegat sindical a Tarragona. Si les negociacions no prosperen -hi ha un parell de reunions pendents amb la direcció a primers de desembre-, la plantilla ha anunciat que convocarà una vaga indefinida per forçar l'empresa a resoldre la situació.
El principal problema és la modificació dels horaris i la contractació de personal cobrant un 40% menys que la categoria més baixa del col·lectiu -un auxiliar portalliteres-, malgrat tinguin la màxima titulació -el de tècnic mig en emergències sanitàries (TES). De fet, segons la plantilla, el conveni no contempla aquesta categoria superior i se n'aprofitaria d'aquest "buit legal". La diferència en les hores extres, per exemple, és significatiu. Un portalliteres cobra 5,86 euros/hora, quan una categoria intermitja com ho és el tècnic en transport sanitari (TTS), ingressa més del doble -12,30 euros/hora, segons dades facilitades pels treballadors.
L'eliminació d'aquestes hores, suposa, per a un treballador fix, quedar-se en les 1.800 hores l'any -quan fins ara podien arribar a ser 1.950 -i la pèrdua de l'ingrés d'entre 200 i 250 euros extres al mes. Aquesta quantia, a més, els permet compensar, com a mesura correctora, la retallada del 3,5% -aplicada des del 2011- i la congelació de l'IPC -des del 2008. Actualment a l'empresa hi treballen 800 persones: 333 a Tarragona, 221 a Lleida i 213 a la zona del Baix Ebre -dades actualitzades a 14 de novembre. En els tres lots o regions, es preveuen una seixantena de noves contractacions -28 a Tarragona, 18 a Ebre i 19 Lleida- i el comitè tem que siguin de caràcter precari.
"Contracten un 40% més barat per acomiadar-los abans dels 24 mesos", denuncia Muñoz. "I si, segons el nou quadrant de treball, totes les hores en excedència es cobreixen en precari, en comptes de la plantilla fixa, l'empresa treu un rendiment bastant ampli; està clar que només vol obtenir beneficis, beneficis i més beneficis", conclou. El conflicte laboral a la UTE, vinculat a la polèmica adjudicació del transport sanitari a mitja Catalunya, ja fa mesos que s'arrossega. La mesa de mediació amb Salut es va dissoldre, però aquest dimecres s'ha intentat reprendre, en una nova trobada convocada a la seu de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics