El temporal marítim de llevant de mitjans d’abril ha afectat diverses espècies d’ocells a Catalunya. Així ho asseguren els tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM). S’ha detectat un augment d’espècies d’ocells migratoris orientals a Catalunya, impulsats pels vents de llevant, com ara el papamosques de collar (Ficedula albicollis). A l’abril a tot el litoral català se n’han vist prop de 120 exemplars, quan normalment se’n veu un. Per contra, la llevantada ha afectat negativament la gavina corsa al litoral central, en un moment en què es trobava en plena època de cria, començant la posta d’ous. Les xifres del recompte mostren una davallada de la colònia al port de Barcelona de gairebé 238 parelles.
Els tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina (XRFM) han dut a terme un cens de nidificació de gavina corsa al litoral català en col·laboració amb un equip expert del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). El recompte posa de manifest que s’ha passat de les 582 parelles de gavina corsa el 2018 a 344 el 2019. D’aquesta manera, s’han registrat valors similars al primer any de colonització de l’espigó del port, el 2016, quan es van detectar 366 parelles criant.
Aquesta colònia és la més septentrional del món i gaudeix d’una bona productivitat i èxit reproductor. Enguany, però, s’ha registrat un nombre de nius amb postes per sota la mitjana del normal i nius sense ous. Així, els temporals de l’abril haurien afectat una bona part de la colònia i haurien fet desistir de niar a una altra part, ja que censos elaborats a principis de mes mostraven gairebé 1000 adults reproductors a la zona. Aquesta setmana s’han registrat les primeres eclosions i s’espera anellar la colònia a mitjans de juny.
D’altra banda, una part de les parelles del port van intentar niar a una zona del delta del Llobregat recuperada pel consorci que el gestiona, però, per causes que s’estan investigant, van abandonar la zona de cria. Els temporals de l’abril van escombrar la zona on nidificaven, de manera que la colònia no hagués prosperat igualment. La colònia del port de Barcelona està directament vinculada amb el grup que fins al 2016 es reproduïa a la zona del delta del Llobregat, concretament al sector de l’illa del Molí.
La població creix a Tarragona
Pel que fa a la colònia del port de Tarragona, el 2019 s’han detectat 1.043 parelles reproductores, 102 més que el 2018, que mostren l’interès d’aquesta zona per a l’espècie. En aquesta àrea els ocells nien a una zona no afectada per temporals marítims, la qual cosa podria explicar l’èxit reproductor fins al moment.
Finalment, el cens de les colònies del delta de l’Ebre, s’està duent a terme aquests dies. Amb tot, les primeres estimacions apunten a un manteniment dels resultats obtinguts a la Punta de la Banya i una davallada a la colònia de l’entorn de la Tancada.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics