L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) va registrar el 2023 un total de 302 incidències LGTBI-fòbiques a Catalunya, xifra que suposa un augment del 27,4% respecte a l'any 2022 (237) i del 6,3% respecte a l'any 2021 (284). Segons dades fetes públiques aquest dimarts per l'entitat, el col·lectiu d'homes gais és el que va patir més incidències, un total de 119, seguit del col·lectiu trans i, especialment, les dones trans, que van registrar 41 incidències. De nou, Barcelona és la demarcació que acumula més fets, el 77,5% del total. El portaveu de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha lamentat que es tracta d'unes dades "preocupants" i ha criticat "el discurs d'odi de l'extrema dreta", així com la "manca de voluntat política" per revertir la situació.
Més enllà de la província de Barcelona, les dades de l'OCH assenyalen que les demarcacions de Girona i Tarragona (3,6%) han mantingut les dades de registre d'incidències de l'any anterior, mentre que Lleida n'ha registrat un 0,3% del total. L'11,9% restant correspon a incidències comeses de forma no presencial.
"Cada vegada hi ha més gent que denuncia", explica la presidenta del col·lectiu H20, Berta Mascaró, qui considera que s'ha de treballar molt en l'acompanyament de tot el circuit, des dels tècnics i tècniques del Servei d'Atenció Integral fins a qui recull les denúncies. La demarcació tarragonina és un territori amb molts pobles, on en múltiples ocasions no s'acaba denunciant el que en una gran ciutat potser sí. "Les nostres persones LGTB moltes vegades marxen a les ciutats, malgrat que hi ha petits indrets del territori on sí s'hi treballa", apunta Mascaró.
"Haurem de lluitar", expressa Berta Mascaró, qui afegeix: "Hem de seguir treballant en xarxa per garantir que les persones que pateixen agressions no estan soles". "Hi ha molta tasca de visibilització i conscienciació", conclou.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics