Les festes majors dels nostres pobles demostren que hi ha vida més enllà dels típics balls tradicionals, dels concerts o dels castells de focs artificials. Últimament està triomfant una nova tradició que, de mica en mica, s'està arrelant al nostre entorn. Es tracta de 'la cagada', sigui de ruc, de mula o bé d'un animal tan poc nostrat com el camell.
Aquest diumenge, a les 10 del matí, poques hores després del concert dels Manel a Falset, al camp de futbol de Marçà se celebrarà 'La caca del Ruc'. Un curiós acte de festa major consistent en aviar un ruc al camp de futbol, prèviament parcel·lat en 1.500 quadrícules, i esperar que aquest faci una deposició sòlida en una d'aquestes parcel·les de 4 metres quadrats. Fins diumenge, tothom que ho desitgi, podrà apostar per una o diverses parcel·les al preu de dos euros cadascuna.
L'espai on el ruc faci la seva primera deposició serà el guanyador, i l'afortunat s'emportarà un premi consistent en el 20% dels diners recollits. És a dir, si es venen les 1.500 parcel·les, s'endurà 600 euros. Però com els rucs són tossuts i capriciosos, l'organització ha previst la possibilitat que s'avergonyeixi davant de tanta expectació i decideixi no anar de ventre. Si en una hora el ruc no ho ha fet, se sortejarà el premi entre tots els participants. Per fer més agradable l'espera, es farà un esmorzar popular al preu de tres euros.
Els diners recaptats en aquesta curiosa rifa aniran destinats a la compra d'un remolc per transportar un altre animal, la tortuga Marsi. Aquest innovador element del bestiari popular recorre diversos pobles de la comarca del Priorat durant les festes majors. La Marsi també és la mascota del Centre d'Interpretació i reproducció de la Tortuga Mediterrània a l'antic Mas de l'escultor marçalenc, Mircel·li Giner i Folch.
Marçà no és l'únic poble on se celebra aquest tipus d'acte que s'està posant de moda a les comarques tarragonines. Ben a prop de Marçà, a Porrera, també faran un acte similar el divendres, 18 d'agost, amb la 'Cagada de la Mula'. En aquest cas, la parcel·la té un cost de tres euros i un premi de 500 euros per al guanyador. Els beneficis aniran destinats a la UE Porrera.
Els pioners en aquest tipus d'actes van ser els ciutadans de La Fatarella, on l'any passat van organitzar 'La caca del camello'. L'èxit va ser tan gran que la tradició s'ha escampat pel territori. A la Fatarella el premi va ser 1.200 euros i l'objectiu dels beneficis eren fer renéixer l'equip de futbol de la població.
Altres poblacions on també es fan actes similars són Alzira, Moià i Amoeiro. En aquest últim municipi de Galícia, on el premi era un cotxe, l'èxit va ser tal que se n'ha fet un documental. Segons sembla, el lloc originari d'aquesta tradició podria ser Suïssa.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics