Dissabte, 20 d'Abril de 2024

Cinc cerveses per combatre la calor de l'estiu

Us proposem una selecció de birres per tenir ben fresques a la nevera

07 d'Agost de 2017, per Redacció
  • L'any 2016, el consum de cervesa a l'Estat va créixer un 3% respecte l'exercici anterior

    El Punt Avui

Si pugen les temperatures i les butaques ho permeten, el consum de cervesa es dispara. El producte estrella de les terrasses estiuenques, amb permís de la sangria, ha repuntat després dels anys de la crisi. Les dades de la patronal del sector, Cerveceros de España, així ho apunten. L'any 2016, els ciutadans de l'Estat van consumir més de 34 milions d'hectolitres de birra, un 3,4% més que no pas l'exercici anterior. A l'espera de les xifres de 2017 un cop s'acabi l'any, les previsions apunten altre cop al creixement del consum de cervesa. És lògic, de fet, si és té en compte la canícula que ens castiga aquest estiu i la recuperació del turisme. Per tot plegat, i si per si de cas les primeres línies d'aquest article us han fet venir set, us proposem fins a cinc diferents firmes d'aquest beuratge per degustar, a poder ser, en la millor companyia.

Estrella Galicia

En plena expansió des de fa uns anys arreu de l'Estat, els seus elaboradors han engegat una campanya per posicionar-se al mercat americà. De fet, ha estat assenyalada com la millor cervesa espanyola a la prestigiosa New York International Beer competition d’enguany. D’aquesta manera, la birra creada pels Hijos de Rivera ha entrat per la porta gran als Estats Units, on el consum de cervesa és altíssim. Si us agrada la cervesa amarga (però no massa), aquesta és la vostra. Amb més cos que les Mahou, Cruzcampo i Damm de torn, l’Estrella Galicia destaca per la seva torrada malta i pel seu excel·lent gust. De totes les varietats us recomanem l’Especial, una Pilsen de 5,4% de graduació que no està gens malament de preu (la mitjana, al supermercat, per sota d'1 euro). Beveu-vos-la ben fresqueta i acompanyeu-la d’una tapeta de marisc.

AK Damm

L'elegància feta cervesa. Fa una mica menys d’una dècada es va celebrar el 125è aniversari de la marca Damm, i per commemorar l’efemèride van dedicar una nova birra al seu fundador, August Kuentzmann Damm. El resultat és l’esmentada AK, una cervesa fina, suau i perfectament equilibrada. La trobareu a tot arreu (i compte, perquè al supermercat té sempre un preu molt raonable) i no us decebrà. El millor, amb tot, és la seva aroma. La flaire és dolça, càlida i plena de malta, qualitats típiques d’una 'pilsen'. Té la quantitat justa d’escuma i no està gens carregada de gas. Un cop a la gola, les sensacions segueixen sent agradables. Presenta un regust curiós a cereal, el que potser permet que també tingui un petit punt amarg.

Negra Modelo

A la ciutat (i a la resta de la demarcació) hi tenim uns quants restaurants mexicans. Si aneu a fer-hi un mos i us mostren la carta de cerveses, opteu per la Negra Modelo. El Grupo Modelo (que també comercialitza la Coronita), fou fondat fa gairebé un segle per uns espanyols, però la seva cervesa estrella no en té res, del caràcter d'altres birres de l'Estat. De fet, la Negra Modelo s’elabora a partir de la tradició bavaresa. Això, doncs, ja ens indica que tindrà les qualitats de les Munic i Viena. És a dir, equilibri i un gust excel·lent. A tot això, cal destacar també la seva deliciosa escuma (per això a Mèxic l’anomenen la crema de la cerveza) i el seu atractiu color, un marró força fosc. Marideu-la amb xocolata. Proveu-ho. La mescla entre la dolçor d’una cosa i l’amargor de l’altra és insòlita i agradable.

Steinburg Ley de la pureza

Una aposta arriscada, potser, per als més puristes. Després de tot, es tracta d'una cervesa de supermercat, de marca blanca. La trobareu als establiments de Mercadona en diverses varietats, si bé us recomanem la Ley de la pureza, en referència a la normativa bavaresa de 1516. El rei de torn va establir que la birra tan sols podria contenir tres ingredients: aigua, civada de malta i llúpol. De fet, i en aquesta línia, San Miguel elabora la 1516, que no està gens malament. En el cas de la birra Steinburg, elaborada per la valenciana Font Salem (que depèn del grup Damm), parlem d’una cervesa que sorprèn per la seva quantiosa escuma i per la seva efímera amargor. Ben fresca i amb unes patatones fregides us servirà per gaudir d'un vermut casolà més que acceptable.

Montseny blat

Es tracta d’una cervesa de marcat caràcter germànic. L’aroma és suau i delicada, potser per la presència força equilibrada de diferents tipus de malta. El millor, no obstant això, arriba un cop a la gola. La Montseny Blat té cos, presència i el regust és força intens malgrat tractar-se d’un beuratge més aviat suau i de baixa graduació (tot just un 4%). En essència, doncs, és una grata sorpresa. Si bé es tracta d’una birra artesana i, per tant i en principi, sense les mateixes possibilitats d’expansió que les cerveses industrials, el cert és que la podreu trobar al supermercat (Esclat i Bon preu en serien dos exemples). Suau, alegre, i refrescant. Podeu recuperar un anterior article de la nostra secció d'estiu que tracta les cerveses artesanes de casa nostra en aquest enllaç.

De ben segur que en teniu moltes d'altres, de cerveses estiuenques, a la nevera. Si és el cas i voleu compartir amb nosaltres les vostres troballes, tan sols ens heu de fer arribar un correu electrònic a l'adreça info@reusdigital.cat. Que vagi de gust!

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics