Diumenge, 21 d'Abril de 2024

Consells per conduir quan aneu de vacances

Us proposem una sèrie de recomanacions si aquest estiu feu un llarg viatge amb el vostre vehicle

10 d'Agost de 2017, per Redacció
  • Segons les previsions de la DGT, aquest estiu es faran 89 milions de desplaçaments en cotxe

    ACN

Durant el mes de juliol s'han disparat els desplaçaments massius per carretera. Milions de persones han deixat la ciutat cap al seu destí de platja o a qualsevol lloc on descansar i desconnectar de la rutina. D'aquesta manera, els embussos, les cues i les retencions poden ser una constant i poden posar la nostra paciència a prova. En concret, aquest estiu estan previstos 89 milions de desplaçaments, un 4,6% més que l'any passat. Per evitar riscos, us proposem una sèrie de recomanacions a tenir en compte quan hagueu de fer un llarg viatge en cotxe.

Reviseu el vehicle en un taller especialitzat

A més d'assegurar-se que l'aire condicionat està a ple rendiment, també un professional ha d'examinar tots els elements del motor, així com els nivells d'oli, refrigerant, pastilles de fre o els sistemes de direcció i suspensió. Tampoc cal oblidar l'estat dels pneumàtics, en contacte directe amb la carretera. Convé revisar la seva pressió quan el maleter estigui ple mitjançant els nanòmetres ubicats a les gasolineres, ja que el pes influeix en la seguretat de les rodes. Un automòbil en bon estat és indispensable per garantir la seguretat dels seus ocupants, sobretot a Espanya on l'edat mitjana dels turismes continua envellint i ja arriba als 13,4 anys.

Tingueu hora de sortida, però no d'arribada

Cal evitar les hores punta amb major aglomeració de vehicles. No obstant això, no hi ha una vareta màgica amb la qual s'albiri la millor hora de sortida. Això sí, acabar la jornada laboral i emprendre el viatge és un greu error dels conductors, motivat per les ganes d'aprofitar cada minut d'oci. No obstant això, conduir sense descansar i fer-ho durant més de dues hores seguides implica menor concentració. Tan important com l'hora de sortida és no establir una hora d'arribada. Fer parades cada dues hores per estirar les cames i aclarir el cap són factors imprescindibles per desconnectar i evitar que el viatge tingui terribles conseqüències. Fixar l'horari a la destinació determinarà la conducció i la velocitat a la qual se circula, a més de generar estrès i ansietat en el conductor ia la resta de passatgers del vehicle.

Reviseu el reglament de seguretat

Per evitar que la ITV caduqui a la meitat del viatge, que les sancions al volant impedeixin gaudir d'un dia més de platja, s'ha de revisar la normativa de seguretat viària abans d'emprendre la marxa. Veure i ser vist, a banda, són igual d'importants. Els punts morts, l'agilitat del moviment i l'escassa il·luminació són factors que juguen en contra una vegada que comença a amagar-se el sol i cal baixar del vehicle o estacionar davant d'una emergència. Per tant, cal tenir sempre present com fomentar la visibilitat a la carretera.

Consulteu rutes alternatives

No és que tots els camins portin a Roma, però sí que hi ha alternatives per arribar a la destinació de vacances. Potser impliqui algun quilòmetre més o límits de velocitat més estrictes, però seran més ràpides que estar aturat per retencions durant hores a l'autovia. En cas de buscar altres opcions, cal tenir en compte que, encara que hi hagi menys trànsit, segurament hi hagi més camions, atès que tenen prohibit circular per autopistes i autovies en plena operació sortida.

Useu el carril de la dreta

Per evitar sancions i millorar la fluïdesa del trànsit, els conductors han de circular per la dreta i emprar la resta de carrils per avançar o quan la densitat del trànsit faci necessari repartir. D'aquesta manera, no només s'evita l'alentiment del trànsit o frenades innecessàries, sinó també un flux de circulació uniforme.

No sobrecarregueu el vehicle

Després de mesos planificant les vacances, ningú vol que una maleta mal col·locada arruïni el seu viatge. No cal ser un expert en física per saber que els objectes multipliquen el seu pes en cas de ser projectats a alta velocitat. Així, la càrrega s'ha de distribuir de manera uniforme, col·locant els objectes de més pes al fons del maleter i, en últim lloc, situar aquelles coses que es puguin necessitar en una parada. Extrema la precaució. Mantenir la distància frontal de seguretat o anar atent al que passa dos o tres cotxes per davant és imprescindible per anticipar imprevistos i permetre que s'incorporin nous vehicles a la via. A més, convé evitar el canvi constant de carril mitjançant la ziga-zaga o accelerar en el moment en què apareix un tram de trànsit més fluid, es pot presentar una nova retenció sense que es disposi de temps per frenar.

Estalvieu combustible

El control de velocitat és un bon mètode per evitar multes inesperades, a més de garantir l'estalvi de combustible. No provocar accelerades o frenades brusques, no abusar de marxes curtes i realitzar canvis de marxa ràpids ajuda a que el vehicle no perdi molta velocitat en el procés i, per tant, al fet que consumeixi menys combustible. Així mateix, l'aerodinàmica del cotxe empitjora amb les finestres obertes, de manera que convé fer servir l'aire condicionat quan es circula ràpid.

Tingueu cura de l'alimentació i no begueu alcohol

Els menjars abundants i pesades, així com la medicació, poden produir somnolència i disminució de la capacitat d'atenció al volant. El conductor ha d'anar còmode i estar alerta davant el que passi a la carretera per la qual cosa ha d'usar un calçat adequat que mantingui el peu subjecte, roba fresca i comptar amb begudes fredes que afavoreixin la hidratació, sobretot en les hores de més calor. Res de consumir alcohol o drogues abans de posar-se al volant.

Carregueu la bateria

No només la del vehicle, també la del vostre telèfon intel·ligent i la resta de dispositius tecnològics que puguin ser aliats per sortir d'una emergència, obtenir informació sobre l'estat de les carreteres, rutes alternatives per evitar embussos o entretenir els més petits durant un llarg viatge.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics