El conseller d’Interior, Jordi Jané, i l’alcalde del Morell, Pere Guinovart, han signat aquest dimarts a la tarda a l’Ajuntament del Morell un conveni de coordinació i col·laboració en matèria de seguretat pública que permet als voluntaris de Protecció Civil fer ús de la xarxa de radiocomunicacions als cossos d’emergències de la Generalitat. Segons ha explicat el conseller, amb aquest conveni Interior cedeix gratuïtament dues emissores de la xarxa de radiocomunicacions d’emergències de la Generalitat RESCAT als voluntaris del municipi, a més d’un curs de formació per al seu ús. Amb set efectius, l’associació del Morell és una de les pioneres a Catalunya, ja que està inscrita al registre de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat amb el número 8 des de desembre de 2004. El titular d’Interior ha agraït “la bona tasca que des de fa anys venen desenvolupant les persones que formen part de les associacions de voluntaris de Protecció Civil” i ha destacat que “aquestes emissores permetran una major coordinació i una comunicació més directa amb Protecció Civil”. En el cas del Morell, Jordi Jané ha recordat que el municipi té a prop una refineria i una forta activitat industrial que fan necessari disposar de comunicacions de seguretat àgils, directes i segures.
Per la seva banda, el director general de Protecció Civil, Joan Delort ha destacat “el paper preventiu i de suport en emergències dels voluntaris de Protecció Civil municipals, que coneixen com ningú el territori”. En aquest sentit, Delort també ha posat en valor que les emissores RESCAT “facilitaran i reforçaran la seva tasca”.
El Departament d’Interior es farà càrrec del cost de les emissores i, per la seva banda, l’Ajuntament es compromet a què els voluntaris de protecció civil que utilitzin els terminals RESCAT comuniquin directament al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil de la Generalitat (CECAT) les situacions de risc o incidències rellevants que puguin detectar.
El contacte a través d’una xarxa comú de radiocomunicacions permetrà facilitar la comunicació entre el CECAT i els voluntaris de protecció civil en especial, per exemple, durant el desenvolupament de serveis preventius en esdeveniments de concurrència massiva com cercaviles, cavalcades, correfocs i activitats esportives.
Fa tres setmanes, el conseller Jané ja va signar convenis de cessió d’emissores de la xarxa RESCAT amb els alcaldes de Lleida, Amposta, Sant Carles de la Ràpita, Sant Joan de Vilatorrada i Vic. Actualment, a Catalunya hi ha 119 associacions inscrites al registre especial de la Direcció General de Protecció Civil representen prop de 1.500 voluntaris. La voluntat del Departament és ampliar aquesta oferta de cessió i concretar-la amb els 119 ajuntaments que disposen d'associació de voluntaris de protecció civil.
De fet, el Departament d´Interior té previst signar properament convenis similars amb els ajuntaments de Cardedeu, La Garriga, Sant Feliu de Guíxols i Palafrugell, que també compten amb associacions de voluntaris de protecció civil inscrites al registre del Departament d’Interior.
RESCAT és una xarxa pública de radiocomunicacions d’emergències i seguretat a Catalunya creada amb l’objectiu de respondre a les necessitats dels diversos cossos de seguretat i emergències. La xarxa és propietat del Departament d’Interior i ha estat desenvolupada amb la col·laboració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya.
La xarxa es caracteritza per l’ús eficient de la banda de freqüències d’emergències i seguretat, possibilitat de comunicacions xifrades, bona cobertura urbana i rural i comunicacions en grups independents amb possibilitats de coordinació. RESCAT facilita la tasca dels cossos de seguretat i la coordinació entre els col·lectius que actuen en cassos d’emergència o seguretat.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics