La secretària d'Acció Climàtica de la Generalitat, Anna Barnadas, ha afirmat aquest dimecres que IQOXE ha suspès quatre de les últimes vuit Inspeccions Ambientals Integrades a les quals ha estat sotmesa des de l'any 2014. Barnadas ha comparegut a la Comissió d'Acció Climàtica del Parlament per parlar sobre les inspeccions que ha fet el Departament d'Acció Climàtica a la companyia, que va patir una explosió el gener del 2020 que va causar tres morts.
Alhora, la secretària ha afirmat que hi ha un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que desmenteix que l'empresa fes vessaments tòxics al mar. Una qüestió que la causa judicial investiga i que ha merescut que la magistrada obrís una peça separada només per aquesta qüestió.
[noticiadiari]45/44576[/noticiadiari]
Barnadas ha manifestat que de les vuit darreres Inspeccions Ambientals Integrades, quatre han rebut el qualificatiu de "no adequades". Tal com ha concretat, aquesta valoració implica "que cal fer un seguiment de l'avaluació" i pot comportar una repetició de la inspecció. D'aquestes mancances, la secretària n'ha concretat una, que feia referència a que "hi havia un focus d'emissió no determinat que corresponia a unes campanes d'extracció dels laboratoris".
En concret, i com ja es va fer públic fa mesos, IQOXE no va superar les inspeccions del 2014, 2015 i 2019. Aquesta darrera es va fer tan sols un mes i mig abans del sinistre. En canvi, les del 2016, 2017 i 2018 van rebre el segell "d'adequades". Barnadas ha indicat que també es van fer controls el 2020 i el 2021, però no ha concretat quin es va superar i quin no. A preguntes dels diputats presents en la comissió, ha reconegut que "els incompliments no impliquen cap suspensió de la llicència ambiental", sinó que impliquen "un seguiment i correcció" de les mancances detectades. "Que hi hagi un incompliment no vol dir que es vulnerin les lleis ambientals", ha remarcat.
Crítiques
Amb tot, la secretària d'Acció Climàtica ha defensat la tasca de vigilància de les companyies químiques feta des de la Generalitat, especialment les del polígon petroquímic del Camp de Tarragona. "La de Tarragona és una instal·lació excepcional i té una sèrie de controls excepcionals", ha defensat, i ha assegurat que molts van més enllà del que marca la legislació, tant catalana com europea. No només en qüestions relacionades amb les emissions de gasos i partícules sinó també en la vigilància de la qualitat de l'aire que respira la població. Així, ha sostingut que "no hi ha una inspecció laxa", ni tampoc "fuites permanents". "Potser algun petit accident", ha dit. A banda del d'IQOXE, al polígon petroquímic en els darrers tres anys hi ha hagut dos accidents mortals més.
Aquestes afirmacions han motivat crítiques de la diputada de la CUP, Laia Estrada, i del diputat d'En Comú Podem, Lucas Ferro. "El que ens diu és que la població ens hem d'aguantar perquè això pot passar i que hem de ser curosos a l'hora d'espantar-nos. Podríem haver portat qualsevol representant del complex petroquímic i hauria parlat igual que vostè", li ha etzibat Estrada. Per la seva banda, Ferro li ha retret que hagi donat "poca rellevància" al fet que IQOXE hagi tingut "inspeccions desfavorables abans de l'accident".
Estrada també li ha preguntat per la part de la causa judicial que investiga el sinistre i que se centra en presumptes vessaments tòxics al mar que hauria fet l'empresa química. "Com pot ser que això passi desapercebut pel departament de medi ambient?", ha qüestionat la diputada. Barnadas li ha respost que "hi ha un informe de l'ACA que desmenteix els vessaments". Aquesta qüestió és un dels nuclis de la investigació del jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona que porta el cas i que ha fet que la magistrada hagi obert una peça separada per determinar si es van produir abocaments il·legals i si es van intentar emmascarar amb productes químics.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics