L'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat ja comencen a anar de bracet per afrontar tot allò que cal per millorar la conservació i la difusió del patrimoni de Tàrraco. Després de la recent constitució oficial de la comissió paritària de seguiment de l'acord marc sobre el patrimoni de Tàrraco, un ens integrat per representants polítics i tècnics de les dues administracions que ja ha pres les primeres decisions. Concretament, dues decisions: una, desenvolupar el conveni per unificar el relat del patrimoni de Tàrraco, i dues, iniciar el procés per integrar en una sola visita el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i els recintes monumentals del circ i el pretori romans. Són dues actuacions que s'han començat a posar en marxa aquest mateix mes de gener i que centraran els sis primers mesos del nou any.
El relat únic
Pel que fa al disseny d'un relat únic per a Tàrraco, es tracta, segons la regidora de Patrimoni, Begoña Floria, de definir “en quines etapes històriques es posarà el focus” a l'hora d'explicar la ciutat: “Tàrraco és una història de més de dos mil anys; hem de determinar quins són els aspectes més importants de relatar; quins són els aspectes fonamentals de Tàrraco on posar el focus.” Unificar, doncs, continguts i etapes històriques en els monuments declarats patrimoni mundial de la Unesco. Des d'aquest gener i fins a l'abril la comissió treballarà en aquest projecte. En aquest període també s'aprovarà la senyalització pilot, es fixaran les previsions d'implementació i s'elaborarà un pla de comunicació i dinamització educativa, cultural i turística.
Espai de Síntesi
La segona actuació que prioritza la comissió se centra en el que han batejat com a Espai de Síntesi, que és un projecte que unirà el MNAT, el circ i el pretori, tots tres equipaments situats a l'entorn de la plaça del Rei, a la Part Alta de la ciutat. La intenció és crear una única instal·lació amb entrades i serveis únics que expliquin el món romà a Catalunya. Els representants de l'Ajuntament i la Generalitat treballaran els pròxims mesos en la posada en marxa de l'entrada conjunta, la definició d'un model operatiu i l'aprovació i el calendari dels projectes que integren l'Espai de Síntesi. “Hem de veure, entre altres qüestions, com es gestionen les entrades i com es resolen les comunicacions físiques entre un espai i l'altre”, va explicar la regidora.
Les obres de millora al museu (escales d'emergència, aire condicionat, renovació dels tancaments...) estan pressupostades en un milió d'euros, que ha d'aportar el Ministeri de Cultura. Segons va informar la comissió en el moment de la seva presentació, també es construirà una passarel·la que connectarà el museu amb el pretori i es posarà en marxa un projecte museogràfic, valorat en un altre milió d'euros. I s'obrirà una botiga al circ amb productes relacionats amb Tàrraco.
Pla de gestió
D'altra banda, una altra de les actuacions que ha d'afrontar el nou ens és marcar les prioritats i el calendari dels treballs que marca el pla de gestió integral del Patrimoni Mundial de Tàrraco, que és el document marc que estableix les pautes per millorar l'eficàcia i la gestió de Tàrraco. Estava prevista la seva aprovació en el ple municipal de Tarragona, tot i que finalment se n'ha ajornat l'aprovació perquè, segons Floria, la comissió va decidir que primer calia acabar de concretar alguns dels continguts.
La regidora va destacar la importància d'aquesta comissió. No és l'òrgan de gestió conjunt que des de fa anys es reclama a la ciutat i que hauria d'estar integrat per administracions públiques i entitats privades, però que l'Ajuntament i la Generalitat gestionin de manera integrada tots els monuments és un avenç “molt positiu, perquè permet emprendre unes dinàmiques de treball conjuntes”, va dir Floria.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics