Dissabte, 13 de Juliol de 2024

La «inoperància» dels CAP tarragonins continua indignant professionals i usuaris

09 de Setembre de 2021, per
  • Sílvia, Montse i Marisa, en una parada informativa davant del CAP Jaume I, a Tarragona.

    Josep M. Llauradó

El Grup de Treball en Defensa de la Sanitat Pública de Tarragona, en un comunicat, mostra la seva "indignació" respecte la situació d’"inoperància" que hi ha als centres d'atenció primària. Segons asseguren, una "situació incomprensible, ja que estem parlant de centres de salut". La implantació d’un Model d’Atenció No Presencial (MANP) en el sistema sanitari de Catalunya ve de lluny. Es basa en un model dissenyat pel Departament de Salut entre els anys 2013 i 2016, però que amb la pandèmia s'ha implementat amb rapidesa.

Segons detallen, "un mal control i un deficient seguiment de les malalties cròniques" és el balanç que se'n pot fer a data d'avui. "Ha dificultat la detecció i el diagnòstic de potencials malalties greus. En definitiva, aquest model ha provocat, i provocarà, gravíssims problemes en la salut de la població", afegeixen.

"En aquests moments hi ha masses barreres per a aconseguir una visita al CAP, no només físiques a les portes del centre (sense respecte a la intimitat) sinó telefòniques, sovint les línies no estan operatives, i quan aconsegueixes parlar amb la administrativa et diu que el metge ja et trucarà, i en el millor dels casos et truca. Genera obstacles en l’accés, genera desemparament, sobretot a les persones grans, les persones que pateixen malalties de salut, o els immigrants", destaquen en el mateix comunicat.

A això s'hi suma que la majoria de CAP "no tenen urgències les 24 hores", un fet que provoca un "pelegrinatge telefònic" que acaba a l’hospital, "col·lapsant-ne el servei d’urgències". "S’ha ignorat la recomanació de l’OMS, que insta a reforçar l’atenció primària per poder garantir el dret a la salut de totes persones", denuncien des del Grup de Treball, "moltes dones han suportat, de manera especial, la fallida de l’atenció primària en assumir les cures de salut".

La recollida de signatures no s'atura i també han demanat una reunió amb la gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Dolça Cortasa. Mentrestant, es pot signar per la petició de la reobertura dels CAP entre les 10 i les 12 del matí a la Rambla Nova (cantonada Pau Casals), Sant Salvador, Cap Muralles, mercat de Sant Pere i Sant Pau, Jaume I, etc. A més, convoquen a participar d'una assemblea el dia 28 de setembre al CAP Jaume I. "Volem una atenció presencial i personalitzada, centrada en la salut i la seva prevenció, i per una sanitat de qualitat, de titularitat i gestió 100% pública", reclamen.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges