La presidenta de l'Institut Català de Dones (ICD), Montserrat Gatell, i el rector de la URV, Josep Anton Ferré, han signat aquest dijous 18 de juny un conveni de col·laboració general i un d'específic. En aquests s'assenyala que algunes línies de treball seran la realització d'estudis d'assessoraments i informes; el desenvolupament de projectes de recerca, formació i transferència de coneixements; la promoció d’activitats acadèmiques; la participació de l’alumnat universitari en cicles de conferències de l’ICD sobre temes de gènere; la formació de l’alumnat universitari a l’ICD mitjançant beques; i l’organització i/o participació en seminaris, conferències, congressos, jornades, cursos o accions divulgatives.
L'Institut Català de Dones, com a organisme que crea, impulsa, coordina i avalúa les polítiques de dones i per a dones que desenvolupa la generalitat de Catalunya, impulsa acords amb les universitats catalanes per tal de fomentar els estudis de gènere i incorporar la seva perspectiva en el coneixement. Per part seva part, la URV, com a servei públic d'educació, té com un dels seus principis la igualtat i la no-discriminació. Per treballar en aquesta línia, compta amb el servei de l'Observatori de la Igualtat.
La primera acció serà la formació contra la violència masclista
El Complex Educatiu de Tarragona acollirà els dies 6 i 7 de juliol una formació per a prevenir i actuar contra la violència masclista. Aquest acte, que es regula en el conveni específic, s'adreça al professorat de Cicle superior de Primària i de Secundària de la demarcació dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament d'ensenyament.
La formació constarà de quinze hores amb dues sessions presencials de cinc hores cadascuna i cinc hores de treball autònom, que seran impartides per experts en aquesta temàtica i per docents universitaris. El curs analitzarà el fenomen de la violència masclista fent èmfasi en la que es produeix en la joventut. També s'exposaran els principals conceptes que permeten entendre els mecanismes socials que fan perviure la desigualtat entre homes i dones, els quals es troben a l'arrel de la violència masclista. També es donarà a conèixer elements com el funcionament dels protocols i les respostes que l'administració pública dóna al problema.
Per últim, també s'exposaran les conclusions de diversos projectes relacionats amb el gènere realitzats des de la URV, els quals fan aportacions des de l'àmbit de la psicologia social, la sociologia i el món jurídic. El professorat que participarà en el curs també podrà intervenir per tal de reflexionar sobre quin paper té l'educació en la detecció, prevenció o actuació dels casos de violència masclista.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics